OPĆINA CENTAR SUFINANSIRALA REALIZACIJU PROJEKTA

U Općini Centar prezentiran projekat „ORIENT“

Jučer je u zgradi Općine Centar, u prisustvu načelnika Srđana Mandića, održana prezentacija projekta „ORIENT“ kojeg je Općina Centar sufinansirala putem javnog poziva za projekte nevladinih organizacija.

Projekat „ORIENT“ je sufinansiran i od strane Evropske komisije u sklopu Erasmus+ Sport programa, a realizator projekta je Udruženje „Sarajevo susret kultura“ koje u ovom međunarodnom projektu učestvuje zajedno sa partnerima iz Italije, Grčke, Kipra, Bugarske i Austrije.

Prezentaciji su prisustvovali direktori i predstavnici osnovnih škola sa područja općine Centar, kao i nastavnici tjelesnog i zdravstvenog odgoja koji će moći osnove orijentiringa primjenjivati u nastavnom planu i programu, kao i vannastavnim takmičenjima.

-Mi smo uveli jednu dobru praksu da svi naši projekti koji su podržani putem javnih poziva budu i javno prezentirani, te da tako zaokružimo cijelu jednu priču i da budemo u potpunosti transparentni. Svi projekti koji se bave edukacijama mladih, sportom i inkluzijom su jako važni za naše društvo i dobrodošli su u Opštinu Centar. Misija nas u Opštini Centar je da budemo Opština za mlade, naročito u ovo vrijeme kada sve više mladih, nažalost, odlazi iz naše domovine. Naš zadatak je da im obezbijedimo što bolje uslove kako bi ostali ovdje, rekao je načelnik Mandić.

 

-Drago mi je da je Opština Centar prepoznala jedan ovakav projekat, jer je ovo način da uvedemo nešto novo u naše škole. Zahvaljujući mapi koju smo izradili uspjeli smo spojiti sport i kulturu na način da su mladi koji su učestvovali u projektu zajedno sa mladima iz udruženja Oaza, pratili sve značajne kulturno-historijske lokacije i tako savladali osnove orijentiringa. Ovaj projekat je imao i inkluzivni karakter, kazao je predsjednik udruženja „Sarajevo susret kultura“ Dino Mujkić.

 

S obzirom na sprovedena istraživanja u sklopu projekta 2021. godine, te izrađene analize koja ukazuje na nedostatak svijesti o značaju orijentiringa i manjak njegove popularnosti u Bosni i Hercegovini, članovi Udruženja „Sarajevo susret kultura“ su prepoznali priliku da prošire aktivnosti unutar „ORIENT” projekta, kao dodatnu vrijednost za svoju lokalnu zajednicu. 

 

Specifični ciljevi projekta „Orient“ se odnose na promovisanje socijalne uključenosti i sudjelovanja ranjivih mladih ljudi i ostalih članova lokalne zajednice korištenjem orijentacijskog trčanja, kao i na podizanje svijesti sudionicima u lokalnoj zajednici kroz orijentiring o vrijednosti sporta kao alata za inkluziju kako bi se potaknula solidarnost i sudjelovanje, kao i politike kohezije i uključivanja.

 

U sklopu projektnih aktivnosti pripremljena je i odštampana knjiga/vodič o osnovama orijentiringa kao sportsko-rekreativne discipline i primjene u praksi, sa posebnim osvrtom na potencijal za inkluzivno djelovanje u društvu.

 

28.06.2024.
SARADNJA JU „CENTAR KULTURE I MLADIH“ I AMBASADE JAPANA
Veliko interesovanje za japansku strip kulturu
28.06.2024.
OSNOVNA ŠKOLA „MEHMED-BEG KAPETANOVIĆ LJUBUŠAK“
Zamjena unutrašnje stolarije i opremanje prostora produženog boravka
28.06.2024.
SNAŽNA SARADNJA IZMEĐU OPĆINE CENTAR I SAVEZA „SUMERO“
Za pokretanje DI HUB Sumero Općina Centar izdvojila 10.000 maraka
Više vijesti