Načelnik Mandić posjetio Jevrejsku opštinu Sarajevo

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić zajedno sa pomoćnicom za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport Lejlom Dizdarević posjetio je Jevrejsku opštinu Sarajevo.
Načelnik Mandić posjetio Jevrejsku opštinu Sarajevo

Sastanku su prisustvovali predsjednik Jevrejske zajednice Bosne i Hercegovine Jakob Finci, predsjednik Jevrejske opštine u Sarajevu Boris Kožemjakin i generalna sekretarka Jevrejske opštine Sarajevo Elma Softić-Kaunitz.

Domaćini su se zahvalili gostima na posjeti i ukazali su na činjenicu da, iako sjedište Jevrejske opštine nije na području centralne gradske općine, ipak Općina Centar pomaže ovu zajednicu kada joj je to najpotrebnije.

Predsjednik Finci upoznao je načelnika Mandića sa aktivnostima i planiranim projektima Jevrejske zajednice u narednom periodu.

-Jedan od velikih projekata u narednom periodu jeste obnova fasade na Aškenškoj sinagogi, za šta je potreban veliki iznos finansijskih sredstava. Mi ne možemo samostalno obezbijediti sredstva za tu namjenu, rekao je Finci.

-Naša je obaveza da smo uvijek u službi svih naših građana. Opština Centar konstantno pomaže vjerske zajednice, tako da podrška Opštine Centar neće izostati ni ovog puta kada je obnova fasade na Aškenškoj sinagogi u pitanju, a pogotovo jer je u pitanju jedan od kulturno-historijskih spomenika naše zemlje, kazao je načelnik Mandić.

Prisutni su izrazili nadu da će se planirane aktivnosti i projekti uspješno realizirati, te istaknuli potrebu konstantnog unapređenja međusobne saradnje, na zadovoljstvo članova zajednice, građana općine Centar i Sarajeva u cjelini.

Općina Centar do sada je putem Komisije za odnose sa vjerskim zajednicama finansijski pomagala Jevrejsku zajednicu pružajući podršku u kapitalnim projektima i podršci u obilježavanju vjerskih praznika koje obilježava ova zajednica.

28.06.2024.
SARADNJA JU „CENTAR KULTURE I MLADIH“ I AMBASADE JAPANA
Veliko interesovanje za japansku strip kulturu
28.06.2024.
OSNOVNA ŠKOLA „MEHMED-BEG KAPETANOVIĆ LJUBUŠAK“
Zamjena unutrašnje stolarije i opremanje prostora produženog boravka
28.06.2024.
SNAŽNA SARADNJA IZMEĐU OPĆINE CENTAR I SAVEZA „SUMERO“
Za pokretanje DI HUB Sumero Općina Centar izdvojila 10.000 maraka
Više vijesti