STIPENDIJA OPĆINE CENTAR PROF. DR. HUSEIN KULENOVIĆ

Objavljena preliminarna lista kandidata za općinske stipendije

Nakon okončanog javnog poziva, koji je trajao od 31. oktobra do 15. novembra prošle godine, općinska Služba za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport je završila obradu svih prijava kandidata za dodjelu stipendija Općine Centar, na osnovu čega je utvrđena preliminarna lista izabranih kandidata za stipendiranje u školskoj 2022/2023. godini.
Objavljena preliminarna lista kandidata za općinske stipendije

Preliminarna lista kandidata za stipendiranje objavljena je danas na oglasnoj ploči Općine Centar i na našoj web stranici u rubrici „Javni pozivi, konkursi i oglasi“ - https://www.centar.ba/stranica/konkursi-i-oglasi-stranica

 

Svi prijavljeni kandidati mogu u roku od osam dana od objavljivanja preliminarne liste podnijeti prigovor Komisiji za razmatranje prigovora. Prigovori se podnose pismeno putem Protokola Općine Centar.

 

Pravo na stipendiju Općine Centar, koja nosi ime „Prof.dr. Husein Kulenović“, imaju učenici srednjih škola i studenti koji se nalaze na redovnom školovanju u srednjim i visokoškolskim ustanovama i ispunjavaju kriterije koji su navedeni u tekstu konkursa: da imaju prebivalište na području općine Centar Sarajevo u neprekidnom trajanju od godine dana do dana podnošenja prijave i da su u prethodnoj školskoj/akademskoj godini srednjoškolci završili sa najmanjom prosječnom ocjenom od 4,00, dok se učenicima prvog razreda srednje škole boduje prosjek postignut od šestog do devetog razreda sa prosjekom od najmanje 4,00. Ista je procedura za studente koji su tek upisali prvu godinu fakulteta, odnosno moraju imati prosjek ocjena od 4,0 završnog razreda srednje škole, dok je za ostale redovne studente uslov prosjek ocjena 8,0.

 

Svi učenici sa prosjekom ocjena 5, te studenti sa prosjekom ocjena 9,5 i više, ostvaruju pravo na dodjelu stipendije, te nisu obavezni dostavljati dodatnu dokumentaciju.

 

Stipendije „Prof. dr. Husein Kulenović“ će biti isplaćivane za period od 10 mjeseci školske/akademske 2022/2023. godine. Učenici srednjih škola će dobivati mjesečno 70, dok će srednjoškolci sa prosjekom ocjena od 5,0 imati mjesečnu stipendiju od 90 KM.

 

Za studente je ovaj iznos 100 KM, odnosno 110 KM za studente sa prosjekom ocjena od 9,5 i više. Pravo na stipendiju nemaju kandidati koji primaju stipendiju po nekom drugom osnovu, koji su obnovili godinu, apsolventi i oni koji imaju status vanrednih studenata.

 

U ovogodišnjem budžetu Općine Centar za dodjelu stipendija koje nose naziv uvaženog „Prof.dr. Huseina Kulenovića“ obezbijeđen je iznos od 712.300 KM. Tokom pomenutog perioda pristiglo je 1008 zahtjeva za stipendiranje iz budžeta Općine Centar. Nakon obrađenih zahtjeva utvrđeno je da 58 pristiglih aplikacija ne ispunjava uslove konkursa.

 

Na osnovu raspoloživih sredstava u općinskom budžetu utvrđeno je u preliminarnoj listi da je pravo na stipendije ostvarilo 805 aplikanata od čega su 164 srednjoškolca sa prosjekom ocjena 5,0 dok je 309 učenika sa prosjekom ocjena 4,0. Na ovoj listi je također 106 studenta sa prosjekom 9,5 ili 5,0 za brucoše, te 226 studenta sa prosjekom ocjena 8 i više koji su ostvarili pravo na stipendiju Općine Centar.

02.07.2024.
JAVNI POZIV OSTAJE OTVOREN CIJELE KALENDARSKE GODINE
Na račune 31 porodilje uplaćene jednokratne novčane pomoći
02.07.2024.
ZA PODRŠKU PROJEKTNIM AKTIVNOSTIMA 20.000 KM
Načelnik Mandić potpisao ugovor sa RKUD „Proleter“
02.07.2024.
ROK ZA DOSTAVU PRIJAVA 60 DANA
Novčani podsticaji Općine Centar za nabavku stočne hrane
Više vijesti