PRONATALITETNA POLITIKA

Javni poziv za sufinansiranje troškova vantjelesne oplodnje i jednokratnu novčanu pomoć porodiljama

Stalni javni poziv za dodjelu novčanih sredstava za sufinansiranje troškova vantjelesne oplodnje i za jednokratnu novčanu pomoć porodiljama objavljen je danas na web stranici Općine Centar.
Javni poziv za sufinansiranje troškova vantjelesne oplodnje i jednokratnu novčanu pomoć porodiljama

 Tekst javnog poziva dostupan je na oglasnoj ploči Općine Centar kao i na linku https://www.centar.ba/stranica/stalni-javni-pozivi

U ovogodišnjem budžetu Općine Centar za pomoć porodiljama i sufinansiranje troškova vantjelesne oplodnje obezbijeđeno je 160.000 KM.

U tekstu javnog poziva navedeni su uvjeti za ostvarivanje navedenih prava. Za jednokratnu novčanu pomoć porodiljama potrebno je da porodilja ili bračni drug imaju najmanje godinu dana prebivalište na području općine Centar ili boravište sa priznatim statusom raseljene osobe, kao i da bračni drug porodilje nije ovo pravo ostvario na području druge općine ukoliko ima prebivalište izvan općine Centar. Zahtjev za ostvarivanje ovog prava mora biti podnesen u roku od 60 dana od dana rođenja djeteta.

Uvjeti za ostvarivanje prava na jednokratnu novčanu pomoć za sufinansiranje troškova vantjelesne oplodnje su: da je podnosilac zahtjeva u bračnoj zajednici prije početka postupka vantjelesne oplodnje ili u vanbračnoj zajednici u trajanju od najmanje tri godine prije početka vantjelesne oplodnje, da je prebivalište jednog od bračnih/vanbračnih drugova na području općine Centar najmanje godinu dana prije podnošenja zahtjeva za ostvarivanje ovog prava, također je potrebno priložiti preporuku zdravstvene ustanove koja se bavi medicinsko potpomognutom oplodnjom, da žena nije navršila 43 godine života i da postupak vantjelesne oplodnje za koji se traži sufinansiranje nije okončan.

U objavljenom javnom pozivu, koji je otvoren do kraja ove kalendarske godine ili do utroška planiranih finansijskih sredstava u ovogodišnjem budžetu Općine Centar, također je navedena potrebna dokumentacija za ostvarivanje navedenih prava.

Zahtjev sa potrebnom dokumentacijom može se podnijeti poštom preporučeno, elektronskim putem (ivanka.dragun@centar.ba) ili putem protokola Općine Centar (Mis Irbina 1) Službi za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu - Odsjek za socijalnu zaštitu.

 

Općinska služba je u obavezi da riješi zahtjev u roku od 60 dana od dana podnošenja i o tome obavijesti podnosioca. Neblagovremene i nepotpune prijave neće se uzimati u razmatranje.

 

Sve dodatne informacije je moguće dobiti na broj telefona: 033/562-456.

27.04.2024.
OBILJEŽENA 31. GODIŠNJICA
Sjećanje na ubijenu djecu u Jukićevoj ulici
26.04.2024.
PROJEKAT „MREŽA CENTARA ZA ZDRAVO STARENJE“
Odabrani projekti organizacija civilnog društva
26.04.2024.
POMOĆ SOCIJALNO UGROŽENIM STANOVNICIMA CENTRA
Načelnik Mandić uručio 31 paket pomoći
Više vijesti