NAČELNIK MANDIĆ PRISUSTVOVAO DOGAĐAJU

Predstavljen novi klavir Sarajevske filharmonije

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić zajedno sa pomoćnicama Lejlom Dizdarević i Neirom Mlinarević posjetio je danas prostorije JU Sarajevska filharmonija u Narodnom pozorištu gdje je prisustvovao događaju „Steinway & Sons - Piano event“.
Predstavljen novi klavir Sarajevske filharmonije

Događaj je organiziran sa ciljem predstavljanja novog klavira koji je Sarajevska filharmonija dobila kao novogodišnji poklon nakon stotinu godina postojanja. Domaćin događaja bio je direktor Sarajevske filharmonije Vedran Tuce, a događaju su prisustvovali i ministar kulture i sporta Samir Avdić kao i predstavnici federalnog ministarstva kulture i sporta.

 

Direktor Tuce se zahvalio vladama Kantona Sarajevo i Federacije BiH, resornim ministarstvima, kao i načelniku Mandiću na podršci u radu Sarajevskoj filharmoniji.

 

-Dobili smo najljepši novogodišnji poklon u stogodišnjem postojanju Sarajevske filharmonije i time napokon omogućili nastup najboljih umjetnika svjetske pijanističke scene u Sarajevu. Nadam se da će i naredni saziv vlasti pratiti praksu svojih prethodnika i nastaviti ulagati u kulturu, izjavio je direktor Vedran Tuce.

 

Mandić je naglasio da iako nema nadležnosti u oblasti kulture Općina Centar Sarajevo izdvaja značajna sredstva za razvoj i promoviranje aktivnosti u ovoj važnoj društvenoj djelatnosti.

 

-Nakon 100 godina Sarajevska filharmonija je dobila novi, vrhunski klavir. Kada se spoji dobra namjera Vlade Kantona Sarajevo i ministra kulture i sporta Kantona Sarajevo Samira Avdić, sa jedne, i profesionalci i zaljubljenici u svoj posao sa druge strane, rezultat je vidljiv. Iskrene čestitke direktoru Tuce Vedranu i njegovoj ekipi. Nećemo čekati 100 godina na novi klavir, poručio je Mandić.

 

Klavir za kojeg je finansiranje odobrio Kanton Sarajevo, izrađen je u tvornici Steinway & Sons u Hamburgu za koju se smatra da stvara najbolje klavire na svijetu.

 

S obzirom da se radi o instrumentu iznimne vrijednosti, bilo je potrebno odabrati odgovarajući klavir za zvučnost Sarajevske filharmonije i dvoranu u kojoj nastupa - Narodno pozorište Sarajevo.

 

Tim povodom je početkom decembra u tvornici u Hamburgu izvršen odabir klavira, čemu su prisustvovali direktor Sarajevske filharmonije Vedran Tuce i renomirani pijanista Ruben Dalibaltayan. On je od sedam ponuđenih primjeraka odabrao odgovarajući instrument za Sarajevsku filharmoniju.

 

Sarajevska filharmonija prvi je profesionalno organizovan simfonijski orkestar na području BiH, a svoje je korijene imala već u ansamblima koji su se formirali tokom austrougarske vladavine na tlu naše države. Od 1923. godine, postojanje ovog filharmonijskog orkestra u BiH predstavlja jedan od stubova muzičke kulture i instituciju muziciranja od fundamentalnog značaja za sarajevsku i bosanskohercegovačku sredinu.

28.06.2024.
SARADNJA JU „CENTAR KULTURE I MLADIH“ I AMBASADE JAPANA
Veliko interesovanje za japansku strip kulturu
28.06.2024.
OSNOVNA ŠKOLA „MEHMED-BEG KAPETANOVIĆ LJUBUŠAK“
Zamjena unutrašnje stolarije i opremanje prostora produženog boravka
28.06.2024.
SNAŽNA SARADNJA IZMEĐU OPĆINE CENTAR I SAVEZA „SUMERO“
Za pokretanje DI HUB Sumero Općina Centar izdvojila 10.000 maraka
Više vijesti