NAČELNIK MANDIĆ POLOŽIO CVIJEĆE

Na današnji dan je rođen Mirza Delibašić

Na današnji dan 1954. godine u Tuzli je rođen Mirza Delibašić, najbolji bh. sportista svih vremena te jedan od najboljih košarkaša Evrope.
Na današnji dan je rođen Mirza Delibašić

 

Tim povodom načelnik Općine Centar Srđan Mandić, ministar kulture i sporta KS Samir Avdić, vijećnik Samir Fazlić, i Mirzini sinovi Danko i Dario Delibašić položili su cvijeće ispred spomenika posvećenog najvećem bh sportisti svih vremena Mirzi Delibašiću Kinđetu na platou Kulturno-sportskog centra Skenderija.

 

Načelnik Mandić je naglasio da se izgradnjom spomenika želio vratiti jedan mali dio duga za sve ono što je Mirza Delibašić uradio za Sarajevo, Bosnu i Hercegovinu, ali i za cijeli svijet.

 

-Na današnji dan je rođen Mirza Delibašić, i iako nažalost više nije sa nama, on u našim srcima još uvijek živi i živjet će. Velikani ne smiju biti zaboravljeni, poručio je Mandić.

 

Mirza Delibašić je rođen 9. januara 1954. godine u Tuzli, a preminuo je u Sarajevu 8. decembra 2001. godine. Sportsku karijeru počeo je 1968. godine, kada je postao pionirski prvak BiH u tenisu. Ubrzo je reket zamijenio košarkaškom loptom u tuzlanskoj Slobodi da bi 1972. godine prešao u KK Bosna.

 

Za "Studente" je odigrao gotovo 700 utakmica i postigao približno 14.000 koševa.

 

Bio je prvak Jugoslavije (1978. i 1980.), klupski prvak Evrope 1979. godine, a sa reprezentacijom bivše države osvojio je sve moguće trofeje. Dva je puta bio šampion Starog kontinenta (1977. i 1979.), prvak svijeta 1978. godine i olimpijski pobjednik 1980. godine.

 

Da podsjetimo, u junu prošle godine najveći sportist Bosne i Hercegovine Mirza Delibašić dobio je svoj zasluženi spomenik na platou Kulturno-sportskog centra Skenderija.

 

Podsjećamo, na inicijativu načelnika Srđana Mandića Općina Centar Sarajevo raspisala je međunarodni javni poziv za izradu idejnog skulptorsko-umjetničkog rješenja za izgradnju spomenika velikanu bosanskohercegovačke košarke Mirzi Delibašiću. Nakon što je okončan Međunarodni javni poziv u Općini Centar je predstavljen pobjednički rad skulptora Adisa Lukača.

 

Zahvaljujući saradnji Općine Centar i Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, uz podršku prijatelja projekta Turističke zajednice Kantona Sarajevo i ASA Osiguranja izgrađen je i otkriven spomenik Kinđetu.

25.04.2024.
OPĆINA CENTAR FINANSIRALA RENOVIRANJE SA 66.236 KM
Počela rekonstrukcija Otvorene scene Obala
24.04.2024.
PODIJELJENE MEDALJE I PEHARI ZA PRVA TRI OSVOJENA MJESTA
Završen turnir u fudbalu osnovaca Centra
Više vijesti