ODRŽANA PREMIJERA FILMOVA U CENTRU KULTURE I MLADIH

Realizovan projekat mala škola filma „Kids movie star“

Centar kulture i mladih, čiji je osnivač Općina Centar, zajedno sa učenicima osnovnih škola „Isak Samokovlija“ i „Vladislav Skarić“, realizovao je projekat „Mala škola filma“.
Realizovan projekat mala škola filma „Kids movie star“

 Cilj projekta bio je prevencija vršnjačkog nasilja među djecom, kroz kreativno i vizuelno izražavanje. Djeca su kroz kratke igrane filmove, za koje su sami pisali scenarije, režirali i glumili, predstavili rizike, uzroke i posljedice vršnjačkog nasilja, te poslali poruku da su prepoznavanje i sprječavanje nasilja jedini načini, da se vršnjačko nasilje zaustavi i da se prevladaju posljedice.

 

Kroz krativnost i ideje, pokazala su da žele društvo koje ne tolerira nasilje ni u kojem obliku. Djeca iz osnovnih škola „Isak Samokovlija“ i „Vladislav Skarić“ su kroz posebno osmišljene radionice, upoznali proces nastanka scenarija za film, režiju, snimanja i glumu. Trideset polaznika bilo je vođeno zajedničkim interesima, a rezultati su tri kratka igrana filma, čije autorstvo potpisuju ovi učenici: „Nasilnik kojeg smo voljeli“, „Bakine priče“ i „Pismo“.

 

Premijerna projekcija filmova održana je u velikoj sali Centra kulture i mladih, gdje su polaznicima dodijeljeni i certifikati o uspješno završenoj maloj školi filma. Filmovi koje su napravili osnovci, također su učestvovali u takmičarskom programu „KMS Award”, koje je organizovalo Udruženje MI.

 

Žiri takmičarskog dijela programa, kojeg su činili Nedžad Begović – reditelj i predsjednik žirija, Aida Bukva – glumica, Emina Šehić – dramaturg i Nermin Kuldija – marketing BH Telecom-a, jednoglasnom odlukom dodijelili su nagradu „Filmska klapa“ Kenanu Hadžiću za najbolji scenario za film „Nasilnik kojeg smo voljeli“ i nagradu za najuspješniji film „Nasilnik kojeg smo voljeli“.

02.07.2024.
JAVNI POZIV OSTAJE OTVOREN CIJELE KALENDARSKE GODINE
Na račune 31 porodilje uplaćene jednokratne novčane pomoći
02.07.2024.
ZA PODRŠKU PROJEKTNIM AKTIVNOSTIMA 20.000 KM
Načelnik Mandić potpisao ugovor sa RKUD „Proleter“
02.07.2024.
ROK ZA DOSTAVU PRIJAVA 60 DANA
Novčani podsticaji Općine Centar za nabavku stočne hrane
Više vijesti