PROJEKAT REKONSTRUKCIJE ŠETALIŠTA SARAJEVSKI ĆILIM

Uspješno presađena stabla u Gradski park Betanija

U okviru pripremnih radova na rekonstrukciji šetališta „Pješačka zona – Sarajevski ćilim“, kojeg izvodi Građevinska firma „ITC“ d.o.o. Zenica, danas je uspješno okončano presađivanje pet stabala sa ovog lokaliteta u Gradski park „Betanija“.
Uspješno presađena stabla u Gradski park Betanija

Služba za prostorno uređenje i investicije Općine Centar Sarajevo, kao nosilac ovog projekta, angažovala je eksperte sa Šumarskog fakulteta u Sarajevu za izradu potrebnog elaborata presađivanja i ocjene stanje stabala. Profesori sa pomenutog fakulteta su također bili i nadzor tokom današnje akcije presađivanja koju je obavila firma „ITC“ d.o.o. Zenica.

 

Na Gradskom parku Betanija stabla su presađena pod uslovima i na način kako je to predvidio pomenuti elaborat. Period godine se poklopio sa idealnim vremenom za ovakvu vrstu aktivnosti, jer kako je navedeno presađivanje stabala se radi u jesen, tokom zime i u proljeće, dakle za vrijeme mirovanja vegetacije. Najveći uspjeh postiže se jesenskim i zimskim presađivanjem, jer se stablima ne narušava vitalnost, budući da su u stanju fiziološkog mirovanja.

 

Kako je javnost upoznata pomenuti radovi na rekonstrukciji šetališta „Pješačka zona – Sarajevski ćilim“, od Ulice Trampina do Ulice Koševo, započeli su nakon što je Federalno ministarstvo prostornog uređenja izdalo pravosnažnu građevinsku dozvolu.

 

02.07.2024.
JAVNI POZIV OSTAJE OTVOREN CIJELE KALENDARSKE GODINE
Na račune 31 porodilje uplaćene jednokratne novčane pomoći
02.07.2024.
ZA PODRŠKU PROJEKTNIM AKTIVNOSTIMA 20.000 KM
Načelnik Mandić potpisao ugovor sa RKUD „Proleter“
02.07.2024.
ROK ZA DOSTAVU PRIJAVA 60 DANA
Novčani podsticaji Općine Centar za nabavku stočne hrane
Više vijesti