Odobreno produženje kombi linije Park – Hrastovi II

Na osnovu zahtjeva građana sa područja Mjesne zajednice „Hrastovi-Mrkovići“ za produženje kombi linije na relaciji „Park-Hrastovi II“, Služba za stambene i komunalne poslove Općine Centar je uputila zahtjev prema nadležnom Ministarstvu saobraćaja Kantona Sarajevo.
Odobreno produženje kombi linije Park – Hrastovi II

S tim u vezi predstavnici radne grupe, koju su činili uposleni pomenute općinske službe, predstavnici prevoznika Centrotrans Eurolines i Komisije za izradu mreže linija na području KS za javni linijski prevoz putnika, obišli su predloženu trasu. Prilikom obilaska terena utvrđeno je da postoje tehničke i prostorne mogućnosti za produženje kombi linije i određivanje novih stajališta. Ministarstvo saobraćaja KS dalo je pozitivno mišljenje za produženje postojeće linije preko Panjine kule, Nedžada Mušića, Adnana Aslanija, Gornja Breka, Breka i Bardakčije. Za novu trasu utvrđene se kombi stanice: raskrsnica ulica Humska - Panjina kula, Ulica Panjina kula kod broja 78, raskrsnica ulica Grdonj - Panjina kula 111, Ulica Panjina kula kod broja 121 i završno stajalište-okretnica će biti u Ulici Panjina kula kod broja 137. U drugom smjeru od Panjine kule do Parka utvrđene su nove stanice na raskrsnicama ulica Nedžada Mušića - Adnana Aslanija i Adnana Aslanija - Gornja Breka, te u Ulici Gornja Breka.

Kako je navedeno u obavijesti koju je Ministarstvo saobraćaja KS dostavilo Općini Centar naredni korak je uređenje završnog stajališta u Ulici Panjina kula što podrazumijeva asfaltiranje zemljane površine, izgradnju nadstrešnice, te postavljanje vertikalne i horizontalne saobraćajne signalizacije. Kako bi nadležno ministarstvo registrovalo modifikovanu kombi liniju Park - Hrastovi II i postupilo u skladu sa Zakonom o javnom prijevozu putnika u Kantonu Sarajevo, potrebno je uraditi tehničku dokumentaciju za nova stajališta, te utvrditi novi red vožnje koji će odobriti ovo ministarstvo, nakon čega slijedi postavljanje nadstrešnica gdje postoje prostorne mogućnosti, te vertikalne i horizontalne saobraćajne signalizacije. Služba za stambene i komunalne poslove Općine Centar je u budžetu za narednu godinu planirala potrebna finansijska sredstva za realizaciju ovog projekta.

Kako bi našim sugrađanima olakšali čekanje vozila javnog gradskog prevoza, pomenuta općinska služba je također tokom proteklog perioda realizovala projekat postavljanja nadstrešnica na stajalištima na četiri lokacije: u Ulici Dejzina Bikića kod broja 6 gdje se nalazi objekat Mjesne zajednice „Šip“, na raskrsnici ulica Bardakčije i Panjina kula,  kod objekta Osnovne škole „Hasan Kaimija“ u Ulici Cicin han na Soukbunaru, te kod objekta Mjesne zajednice „Soukbunar“ u Ulici Porodice Foht.

 

02.07.2024.
JAVNI POZIV OSTAJE OTVOREN CIJELE KALENDARSKE GODINE
Na račune 31 porodilje uplaćene jednokratne novčane pomoći
02.07.2024.
ZA PODRŠKU PROJEKTNIM AKTIVNOSTIMA 20.000 KM
Načelnik Mandić potpisao ugovor sa RKUD „Proleter“
02.07.2024.
ROK ZA DOSTAVU PRIJAVA 60 DANA
Novčani podsticaji Općine Centar za nabavku stočne hrane
Više vijesti