CENTAR KULTURE I MLADIH

Završen 25. festival komedije „Smijeh je lijek“

Od 19. do 23. decembra 2022. godine u Centru kuture i mladih, čiji je osnivač Općina Centar, održan je 25. festival komedije, „Smijeh je lijek“.

Mjesec decembar donio je programe za građane, djecu i mlade, gostovanja i saradnju sa umjetnicima i kulturnim institucijama. Akcenat je bio na jubilarnim, 25. danima komedije, „Smijeh je lijek“.

 

Da podsjetimo, prvi dan festivala otvorio je  Teatar Exit iz Zagreba sa predstavom „Münchhausen“, koja je dobila niz značajnih nagrada. Reditelj predstave je Boris Kovačević, a u predstavi igra Vilim Matula. 

 

U utorak, 20. decembra, Narodno pozorište iz Tuzle, izvelo je predstavu „Budala na večeri“. Radi se o djelu Francisa Vebera, francuskog scenariste i redatelja koji se proslavio tokom sedamdesetih godina brojnim skečevima, komičnim pričama i pozorišnim predstavama. Režiju potpisuje Midhat Kušljugić, a u predstavi igraju Milenko Iliktarević, Edis Žilić, Elvis Jahić, Remira Osmanović, Željka Marinić, Siniša Udovičić, Midhat Kušljugić.

 

U srijedu je gostovao Teatar Prizor iz Beograda sa predstavom „Brak od A do Š“. Radi se o poznatim svjetskim i domaćim hitovima u izvođenju glumaca. Koreografiju potpisuje Tamara Antonijević, izbor muzike Danilo Vukotić, tekst i režiju Rade Vukotić. Igraju Nikola Ivačkov i Maja Brukner.

 

U četvrtak, 22. decembra gostovala je produkcija Adam Scena iz Zagreba sa predstavom „Šund naš svagdašnji“. Tekst je napisao i režirao Robert Krajinović, višestruko nagrađivani bosanskohercegovački glumac, prvak drame Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici. Pored njega  u predstavi igraju Nevena Vukes, samostalna dramska umjetnica i Adam Končić, član ZGK Komedija.

 

Posljednji dan festivala zatvorila je premijera predstave „Luda Kuća“, Teatra komedije „Rajvosa“, u produkciji  Centra kulture i mladih. Tekst potpisuje Edin Drljević, režiju Saša Petrović, scenografiju  i dizajn plakata Admir Halilović i Nina Hadžić,  tonsko tehničku realizaciju Džemal Karkelja. U predstavi igraju Aida Bukva, Senka Oruč, Saša Pantić, Mithad Slatina, Edin Drljević, Aldin Tucić i Mirsad Imamović.

 

Građani su uživali u predstavama koje su se igrale tokom festivala, a to najbolje pokazuju prepune sale svake noći tokom prošle sedmice u Centru kulture i mladih.

02.07.2024.
JAVNI POZIV OSTAJE OTVOREN CIJELE KALENDARSKE GODINE
Na račune 31 porodilje uplaćene jednokratne novčane pomoći
02.07.2024.
ZA PODRŠKU PROJEKTNIM AKTIVNOSTIMA 20.000 KM
Načelnik Mandić potpisao ugovor sa RKUD „Proleter“
02.07.2024.
ROK ZA DOSTAVU PRIJAVA 60 DANA
Novčani podsticaji Općine Centar za nabavku stočne hrane
Više vijesti