SREDNJA ŠKOLA PRIMJENJENIH UMJETNOSTI

Načelnik Mandić održao čas sa učenicima trećeg razreda

U okviru školskog predmeta Građansko obrazovanje/Demokratija i ljudska prava na temu učešće građana u procesima odlučivanja jedinica lokalne samouprave učenici trećeg razreda Srednje škole primijenjenih umjetnosti su na adresu načelnika Općine Centar Srđana Mandića uputili pismo gdje su između ostalog iznijeli svoja zapažanja te viziju kako oni mogu poboljšati život u općini Centar.

Stoga je načelnik Mandić zajedno sa saradnicama iz Službe za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport Lejlom Dizdarević i Elmom Sultanić, te vijećnikom Općinskog vijeća Centar Samirom Fazlićem, posjetio ovu srednju školu gdje je učestvovao kao gost predavač na pomenutom školskom predmetu.

 

–Veliki motiv za nastavak rada mi daje podrška mladih ljudi koji ovaj svijet gledaju drugim očima neopterećeni svakodnevnim političkim problemima i koji žele za sebe i svoje vršnjake bezbrižno odrastanje. Jedinice lokalne samouprave predstavljaju nivo vlasti koji je najbliži životnim pitanjima naših sugrađana. Administracija Opštine Centar, koju prevodim, ima namjeru da unaprijedi odnose opštinske administracije i sugrađana unapređujući statuse mjesnih zajednica. Također smo demokratski proces uključivanja građana u procese odlučivanja podigli na viši nivo kada smo pokrenuli projekat „Urban Lab“ gdje smo omogućili našim sugrađanima da iznesu svoje ideje oko uređenja javnih prostora u Centru, što se pokazalo jako dobrim potezom, objasnio je načelnik Mandić srednjoškolcima koji su nakon toga imali niz pitanja za načelnika.

 

Tokom diskusije srednjoškolci su iznijeli niz argumenata koji govore u prilog tome da Općina Centar treba uložiti finansijska sredstva za opremanje jednog od kabineta u pomenutoj školi. Načelnik Mandić pohvalio je srednjoškolce na iznošenju snažnih argumenata i lobiranju naglasivši da je čas bio uspješan te da će Opština kao odgovorna lokalna zajednica iz budžeta izdvojiti sredstva kako bi ispunila opravdane zahtjeve učenika.

 

Ovom prilikom je vijećnik Fazlić direktorici škole Elmi Alić-Šobot uručio nekoliko primjeraka knjiga za potrebe školske biblioteke Srednje škole primijenjenih umjetnosti. Pomoćnica Dizdarević je srednjoškolcima govorila o novom projektu koji će finansirati Općina Centar, a riječ je o formiranju biblioteke na otvorenom između Prve gimnazije i Srednje škole primijenjenih umjetnosti. Prilikom realizacije projekta planirano je iskoristiti kreativnost učenika koji će u konačnici dizajnirati izgled biblioteka, te će najbolji prijedlog biti nagrađen putem konkursa.

 

 

U pismu kojeg su uputili srednjoškolci načelniku Mandiću između ostalog stoji:

 

-Poštovani načelniče, prateći vaše aktivnosti i doprinos našoj općini i gradu od početka vašeg mandata pa sve do dana današnjeg, sve što mogu uraditi kao učenik Srednje škole primijenjenih umjetnosti zanemarljivog staža je iznijeti iznimnu zahvalnost za vaš redovni rad i trud uložen u poboljšanju životnih i društvenih uvjeta stanovnika Centra. Spisak vaših doprinosa našoj zajednici je beskrajan, pa bih volio izdvojiti neke koji su posebice vrijedni pred očima naroda kao i mojim subjektivnim pogledima.

 

Redovna sanacija stambenih objekata i infrastrukture je dozvolila olakšano kretanje i život građanima, a budući da mnogi moji vršnjaci stanuju u mjesnim zajednicama i naseljima na uzvisinama, saniranje javnih objekata, ponajviše stepeništa, pomaže pri putu ka školi, osiguravajući bezbjednost. Vaše stavljanje akcenta na obrazovni sistem i edukaciju novih generacija kao i pružanje stipendija za nadarene učenike kao i one čiji su roditelji/staratelji u težim financijskim situacijama je također bitan korak ka približavanju države razvijenijim nacijama evropskog kontinenta. Potenciranje kulturnih manifestacija u vremenu kada su sve manje i manje zastupljene i obožavane odstrane prosječnog čovjeka je za izuzetnu pohvalu s vaše strane, posebice među osobama mojih godina rođenih u novom milenijumu.

 

Državu ste doveli još jedan korak dalje ka evropskim vrijednostima tolerancije dajući osobama s poteškoćama u razvoju priliku da rade u vašim redovima, praktikujući inkluzivnost i dajući društvu do znanja kako svi imaju priliku ostvariti ono što žele uprkos svemu, stoji, između ostalog, u pismu upućeno općinskom načelniku Srđanu Mandiću.

 

28.06.2024.
SARADNJA JU „CENTAR KULTURE I MLADIH“ I AMBASADE JAPANA
Veliko interesovanje za japansku strip kulturu
28.06.2024.
OSNOVNA ŠKOLA „MEHMED-BEG KAPETANOVIĆ LJUBUŠAK“
Zamjena unutrašnje stolarije i opremanje prostora produženog boravka
28.06.2024.
SNAŽNA SARADNJA IZMEĐU OPĆINE CENTAR I SAVEZA „SUMERO“
Za pokretanje DI HUB Sumero Općina Centar izdvojila 10.000 maraka
Više vijesti