REGIONALNA ZAVRŠNA KONFERENCIJA

Poboljšanje zdravlja starijih osoba pogođenih pandemijom COVID-19

U organizaciji Humanitarne organizacije Hilfswerk International i pod pokroviteljstvom Ministarstva socijalne zaštite Republike Austrije održana je završna konferencija na temu „Jačanje lokalnih zdravstvenih sistema na Zapadnom Balkanu-Poboljšanje zdravlja starijih osoba pogođenih pandemijom COVID – 19 i prijenos znanja mobilne njege i podrške iz Austrije u regionu Zapadnog Balkana.

Općina Centar se kao prva jedinica lokalne samouprave aktivno uključila u pilot projekat „Hilfswerk Kuća podrške - Održivo pružanje usluga za starije osobe u kući u Bosni i Hercegovini“, kroz dodjelu kancelarijskog prostora za sjedište „Hilfswerk Kuće podrške“ i subvencioniranje troškova dnevne njege za nekoliko najugroženijih stanovnika ove općine. U ime Općine Centar konferenciji su prisustvovale Jasmina Fazlić i Mersida Veiz iz Službe za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu Općine Centar.

 

Imajući u vidu sve veći broj starije populacije u svijetu pa i u Bosni i Hercegovini, te njihove poteškoće sa kojima se svakodnevno susreću, a koje su dodatno uvećane posljedicama nanesenim pandemijom COVID 19, Hilfswerk International je prošle godine pokrenuo projekat „Hilfswerk Kuća podrške - Održivo pružanje usluga za starije osobe u kući u Bosni i Hercegovini“.

 

Jasmina Fazlić je u obraćanju prisutnima navela da je prema popisu stanovništva iz 2013. godine, u općini Centar evidentirano 55.181 stanovnika, od čega 14,9 % čine osobe između 55 – 64 godine života i  21 % stanovništva preko 65 godina, što obavezuje Općinu Centar da aktivno djeluje na kreiranju programa i mjera koje za cilj imaju podršku starijim licima.

 

-Jedinice lokalne samouprave su servis građana i naše usluge moraju odražavati potrebe stanovništva u svim dobnim skupinama i za sve kategorije stanovništva. Ne smijemo zaboraviti da veliki broj starijih lica žive na rubu egzistencije zbog čega Općina Centar realizira niz mjera koje su usmjerene ka starijim licima a koji su pri tome u stanju socijalne potrebe. Briga o potrebama i zahtjevima osoba treće životne dobi jedan je od najvećih izazova institucija u budućem periodu. Demografski podaci su neumoljivi, oni nam na području cijele Bosne i Hercegovine ukazuju na porast stare populacije, a sa druge strane na nedostatak mladih koji bi mogli preuzeti brigu za svoje najbliže srodnike. Mišljenja sam da zakonskim rješenjima i strateškim djelovanjem trebamo preciznije definisati nadležnosti, obaveze i odgovornosti, a naročito u segmentu socijalnih usluga uvažavajući socijalni status porodica i starih lica. Služba za boračko – invalidsku i socijalnu zaštitu Općine Centar u narednom periodu planira donijeti dokument Politika socijalne zaštite, unutar kojeg će biti prepoznate i mjere za podršku starijim licima. Planiramo proširiti prava iz oblasti kućne njege na lica koja nisu korisnici tuđe njege i pomoći. Nadalje, a uvažavajući rast cijena potrošačke korpe planirali smo povećanje budžetskih sredstava za stalnu novčanu pomoć, objasnila je Fazlić, pomoćnica načelnika za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu Općine Centar.

 

Na regionalnoj završnoj konferenciji su svoje učešće uzeli predstavnici više zemalja među kojima, osim iz Bosne i Hercegovine, također dolaze iz Sjeverne Makedonije, Hrvatske i Srbije.

02.07.2024.
JAVNI POZIV OSTAJE OTVOREN CIJELE KALENDARSKE GODINE
Na račune 31 porodilje uplaćene jednokratne novčane pomoći
02.07.2024.
ZA PODRŠKU PROJEKTNIM AKTIVNOSTIMA 20.000 KM
Načelnik Mandić potpisao ugovor sa RKUD „Proleter“
02.07.2024.
ROK ZA DOSTAVU PRIJAVA 60 DANA
Novčani podsticaji Općine Centar za nabavku stočne hrane
Više vijesti