SAOPĆENJE ZA JAVNOST SAVEZA OPĆINA I GRADOVA FBIH

Savez tražio od Agencije za državnu službu FBiH da preispita svoju odluku o obustavljanju provođenja konkursnih procedura

Savez traži usklađivanje zakona koji nisu u saglasnosti sa Zakonom o principima lokalne samouprave u FBiH.
Savez tražio od Agencije za državnu službu FBiH da preispita svoju odluku o obustavljanju provođenja konkursnih procedura

Na inicijativu Saveza općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine u Agenciji za državnu službu FBiH, 19. decembra 2022. godine održan je sastanak kojem su prisustvovali Hamdo Ejubović, predsjednik Predsjedništva Skupštine Saveza i Refik Begić, direktor Agencije za državnu službu FBiH.

 

Povod sastanka je bio dopis Agencije za državnu službu FBiH upućen svim jedinicama lokalne samouprave kojim su općine i gradovi informisani da će Agencija privremeno obustaviti provođenje javnih konkursa zbog Presude Ustavnog suda FBiH U-12/22 od 12. oktobra 2022. godine kojom je utvrđeno da članom 49. stav 4. i članom 52. stav 1. tačka 3. Zakona o organizaciji organa uprave u FBiH nije povrijeđeno pravo općina na lokalnu samoupravu.

 

Direktor Agencije je ovom prilikom istakao da je Agencija za državnu službu FBiH bila privremeno obustavila provođenje konkursnih procedura, a da će u daljem periodu nastaviti sa provođenjem javnih konkursa. 

 

Također, Savez će insistirati prema Vladi FBiH i Parlamentu FBiH na usklađivanju Zakona o organizaciji organa uprave u FBiH sa Zakonom o principima lokalne samouprave u FBiH u dijelu koji se tiče pitanja nadležnosti za utvrđivanje organizacije službi za upravu, odnosno nadležnosti za donošenje pravilnika o unutrašnjoj organizaciji službi jedinica lokalne samouprave, a što je zakonska obaveza propisana članom 58. Zakona o principima lokalne samouprave.

 

S obzirom da do danas nije izvršeno usklađivanje potrebnih propisa sa Zakonom o principima lokalne samouprave u FBiH i Evropskom poveljom o lokalnoj samoupravi, a što u praksi stvara mnogobrojne probleme, Savez skreće pažnju i insistira da se pristupi usklađivanju potrebnih propisa. O navedenom je Savez informisao Vijeće Evrope Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Evrope koje je nadležno za provođenje Evropske povelje o lokalnoj samoupravi.

02.07.2024.
JAVNI POZIV OSTAJE OTVOREN CIJELE KALENDARSKE GODINE
Na račune 31 porodilje uplaćene jednokratne novčane pomoći
02.07.2024.
ZA PODRŠKU PROJEKTNIM AKTIVNOSTIMA 20.000 KM
Načelnik Mandić potpisao ugovor sa RKUD „Proleter“
02.07.2024.
ROK ZA DOSTAVU PRIJAVA 60 DANA
Novčani podsticaji Općine Centar za nabavku stočne hrane
Više vijesti