Projekat „Efikasan sistem upravljanja otpadom u Kantonu Sarajevo“

Općina Centar učestvuje u projektu „Efikasan sistem upravljanja otpadom u Kantonu Sarajevo“ u sklopu kojeg će, između ostalog, biti postavljeno 275 zelenih otoka za razvrstavanje otpada. Ovo je jedna od aktivnosti koji provodi organizacija „People in Need“ uz podršku „Češke razvojne agencije“.

Tim povodom je u utorak, 13. decembra 2022. godine, održana radionica na temu istraživanja mogućnosti i uključivanja privatnog sektora u sistem upravljanja otpadom u sklopu samog projekta.

 

Na ovoj radionici prezentovani su zaključci istraživanja, te je održana diskusija o mogućnostima uključivanja privatnog sektora u sistem upravljanja otpadom i unapređenja postojeće saradnje.

 

Projekat „Efikasan sistem upravljanja otpadom u Kantonu Sarajevo" ima za cilj doprinijeti smanjenju proizvodnje otpada u Kantonu Sarajevo unaprjeđenjem upravljanja čvrstim otpadom, te doprinosom razvoju nadležnih i relevantnih institucija. Kroz projekat podrška se prvenstveno pruža KJKP „RAD“ d.o.o. Sarajevo. Podrška uključuje nabavku opreme, tehničku pomoć, izgradnju kapaciteta i kreiranje kampanje za komunikaciju sa građanima i korisnicima usluga.

 

Općine u Kantonu Sarajevo i nadležno ministarstvo su vrlo važne karike u implementaciji projekta i aktivnosti. U bliskoj saradnji sa općinama i ministarstvom bit će definisane neophodne promjene, koje će doprinijeti unaprjeđenju upravljanja otpadom.

 

Realizacija projekta kojeg finansira „Češka razvojna agencija“ u vrijednosti od 2,6 miliona KM, započela je u julu 2021. godine, a planirani završetak je decembar 2023. godine.

 

U ime Općine Centar na pomenutoj radionici učestvovale su predstavnice Službe za stambene i komunalne poslove.

 

02.07.2024.
JAVNI POZIV OSTAJE OTVOREN CIJELE KALENDARSKE GODINE
Na račune 31 porodilje uplaćene jednokratne novčane pomoći
02.07.2024.
ZA PODRŠKU PROJEKTNIM AKTIVNOSTIMA 20.000 KM
Načelnik Mandić potpisao ugovor sa RKUD „Proleter“
02.07.2024.
ROK ZA DOSTAVU PRIJAVA 60 DANA
Novčani podsticaji Općine Centar za nabavku stočne hrane
Više vijesti