OBILJEŽENA 29. GODIŠNJICA

Odata počast ubijenim sugrađanima u Gimnazijskoj ulici

U organizaciji Kantona Sarajevo danas su članovi porodica ubijenih, predstavnici više nivoa vlasti, te predstavnici udruženja građana obilježili 29. godišnjicu od pogibije osam naših sugrađana na raskrsnici Gimnazijske ulice i Obala Kulina bana na Drveniji.

Na tom mjestu od agresorske granate 1993. godine ispaljene iz pravca Vraca živote su izgubili: Vildana Avdić, Dina Čomor, Rusmir Čopelj, Azra Hanić, Lejla i Razija Jahić, Amir Krivić i Dino Šipilović, dok je desetoro Sarajlija teže i lakše ranjeno.

 

Tim povodom ispred spomen-ploče kod Osnovne škole „Safvet-beg Bašagić“ položeno je cvijeće, te je učenjem Fatihe i minutom šutnje odata dužna počast našim ubijenim sugrađanima tokom opsade Sarajeva. U ime Općine Centar delegaciju su činili Jasmina Fazlić i Mersida Veiz iz Službe za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu Općine Centar kao i vijećnik Samir Fazlić.

 

Za zločine počinjene u opkoljenom Sarajevu Međunarodni sud u Hagu je osudio Stanislava Galića, komandanta Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske na maksimalnu kaznu, doživotni zatvor. Dragomira Miloševića koji je naslijedio Galića, a koji je nastavio zločine nad Sarajlijama, sud je osudio na 33 godine. Potvrđena je kazna doživotnog zatvora i Ratku Mladiću, komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske. On je između ostalog osuđen i za udruženi zločinački poduhvat. "koji je imao za cilj širenje terora medu civilnim stanovništvom Sarajeva putem kampanje snajperskog djelovanja i granatiranja".

02.07.2024.
JAVNI POZIV OSTAJE OTVOREN CIJELE KALENDARSKE GODINE
Na račune 31 porodilje uplaćene jednokratne novčane pomoći
02.07.2024.
ZA PODRŠKU PROJEKTNIM AKTIVNOSTIMA 20.000 KM
Načelnik Mandić potpisao ugovor sa RKUD „Proleter“
02.07.2024.
ROK ZA DOSTAVU PRIJAVA 60 DANA
Novčani podsticaji Općine Centar za nabavku stočne hrane
Više vijesti