3D srce „With love Sarajevo–Općina Centar“ će biti vraćeno na Eiffelov most

Zbog brojnih upita naših sugrađana koristimo priliku da obavijestimo zainteresiranu javnost da je srce sa Eiffelovog mosta privremeno izmješteno zbog sanacije oštećenja.
3D srce „With love Sarajevo–Općina Centar“ će biti vraćeno na Eiffelov most

Da podsjetimo, Općina Centar 2018. godine finansirala je postavku 3D elementa u obliku srca „With love Sarajevo–Općina Centar“. Postavka je tokom proteklih godina pretrpila oštećenja, a uzimajući u obzir činjenicu da je Eiffelov most postao mjesto susreta kako naših sugrađana tako i turista koji posjećuju naš grad, Općina je izdvojila sredstva za sanaciju oštećenja na 3D postavci.

 

Eiffelov most poznat kao i Skenderija most nalazi se u Sarajevu u blizini Skenderije. Pomenuti most je 1893. godine podigao Skender-paša po kojem i čitav kraj na lijevoj obali Miljacke nosi ime Skenderija. Urađen je po nacrtima francuskog inženjera Gustava Eiffela.

 

S obzirom na svoj položaj, idealan je za mjesto okupljanja i susrete, pa je stoga Općina Centar ranijih godina pokrenula aktivnosti kako bi ovaj most učinila mjestom mladih i mladosti.

 

U Parizu, Kelnu, Firenci i drugim evropskim gradovima postoje mjesta gdje zaljubljeni mogu „zaključati“ svoju ljubav. U posljednjih nekoliko godina sve više zaljubljenih parova na ogradu pomenutog mosta u Sarajevu stavljaju katance sa ispisanim imenima i datumima i na taj način po uzoru na velike svjetske metropole zaključavaju svoju ljubav.

 

Osnovni simbol mosta je spajanje, prevazilaženje razlika, pa kad se tome još doda i simbolika katanca, poruka je jasna - ljubav nema rok trajanja.

 

Običaj „zaključavanja dvije duše“ navodno potiče još iz drevne Kine. Zaljubljeni, kako nalaže ritual, zaključaju katanac sa svojim inicijalima, te bace ključ u rijeku kako niko drugi ne bi mogao „otključati“ njihova srca. Tako se, prema vjerovanju zaljubljenih, ostvaruje magija vječne ljubavi.

02.07.2024.
JAVNI POZIV OSTAJE OTVOREN CIJELE KALENDARSKE GODINE
Na račune 31 porodilje uplaćene jednokratne novčane pomoći
02.07.2024.
ZA PODRŠKU PROJEKTNIM AKTIVNOSTIMA 20.000 KM
Načelnik Mandić potpisao ugovor sa RKUD „Proleter“
02.07.2024.
ROK ZA DOSTAVU PRIJAVA 60 DANA
Novčani podsticaji Općine Centar za nabavku stočne hrane
Više vijesti