Saopćenje za javnost Saveza općina i gradova Federacije BiH

Agencija za državnu službu Federacije Bosne i Hercegovine prekoračila svoja ovlaštenja time što je stopirala redovne procese i procedure zapošljavanja u općinama i gradovima.

Održana zajednička sjednica komisija Saveza općina i gradova Federacije BiH

 

Zajednička sjednica komisija Saveza općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine održana je 6.12.2022. godine u hotelu "Mostar" u Mostaru. Na dnevnom redu su se našle, između ostalih, prezentacija Studije o prenesenim nadležnostima jedinicama lokalne samouprave bez sredstava, informacija o uspostavljanju kreditne linije za predfinansiranje i sufinansiranje EU projekata, prezentacija koncepta nisko-karbonskog urbanog razvoja putem ESCO modela provedbe projekata energetske efikasnosti, priopćeno je iz SOGFBiH-a.

 

Na sjednici su sudjelovali članovi Komisije za ustavna i zakonodavna pitanja, Komisije za ekonomski razvoj općina i gradova i finansije, Komisije za imovinska pitanja, prostorno uređenje, stambeno-komunalne djelatnosti i zaštitu životnog okoliša, te Komisije za razvoj i unaprjeđenje lokalne samouprave.

 

Na sjednici je također razmatrana i Presuda Ustavnog suda FBiH kojom je utvrđeno da članom 49. stav 4. i članom 52. stav 1. tačka 3. Zakona o organizaciji organa uprave u FBiH nije povrijeđeno pravo općina na lokalnu samoupravu.

 

U vezi sa navedenom Presudom, komisije su tražile da se od Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine zahtijeva usklađivanje Zakona o organizaciji organa uprave u FBiH sa Zakonom o principima lokalne samouprave u Federacije Bosne i Hercegovine u dijelu koji se tiče pitanja nadležnosti za utvrđivanje organizacije službi za upravu, odnosno nadležnosti za donošenje pravilnika o unutrašnjoj organizaciji službi jedinica lokalne samouprave, a što je zakonska obaveza propisana članom 58. Zakona o principima lokalne samouprave.

 

Komisije su također stava da je Agencija za državnu službu Federacije Bosne i Hercegovine prekoračila svoja ovlaštenja time što je stopirala redovne procese i procedure zapošljavanja u općinama i gradovima. Savez općina i gradova FBiH će tražiti očitovanje Federalnog ministarstva pravde i Federalne upravne inspekcije u smislu otklanjanja ovih nepravilnosti.

 

Napomena: Video izjave direktorice Saveza općina i gradova FBiH Vesne Travljanin i saradnika SOG-a Halke Basarića, inserti sa zajedničke sjednice kao i fotografije se nalaze na linku: https://bit.ly/3HkTIr1

 

Saopćenje Saveza općina i gradova objavljeno je i na zvaničnoj web stranici Saveza:  https://www.sogfbih.ba/vijest/odrzana-zajednicka-sjednica-komisija-saveza-opcina-i-gradova-federacije-bih-agencija-za

 

02.07.2024.
JAVNI POZIV OSTAJE OTVOREN CIJELE KALENDARSKE GODINE
Na račune 31 porodilje uplaćene jednokratne novčane pomoći
02.07.2024.
ZA PODRŠKU PROJEKTNIM AKTIVNOSTIMA 20.000 KM
Načelnik Mandić potpisao ugovor sa RKUD „Proleter“
02.07.2024.
ROK ZA DOSTAVU PRIJAVA 60 DANA
Novčani podsticaji Općine Centar za nabavku stočne hrane
Više vijesti