SEDAM OSNOVNIH ŠKOLA SA PODRUČJA OPĆINE CENTAR

Održana edukacija iz robotike za učenike sedmih razreda

U prostorijama Osnovne škole “Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak", u petak, 2. decembra 2022. godine, održana je edukacija iz robotike za učenike sedmih razreda iz sedam osnovnih škola, sa područja općine Centar. Edukaciji su prisustvovala po tri učenika u pratnji nastavnika.

Ispred Općine Centar, u ime službe za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport, edukaciji su prisustvovali saradnici Anes Kujović, Azra Fazlić, te šefica odsjeka za kulturu i sport, Amra Hašimbegović-Vučković, koja je srdačno pozdravila djecu i nastavnike, te im poželjela sretan rad. Također je naglasila da će sve škole koje učestvuju u ovom projektu dobiti m robote.

 

Održana edukacija se sastojala od upoznavanja sa mBotom i njegovim karakteristikama, te od sastavljanja samog  robota. Zatim od instalacije mBlock programa, povezivanja, te prvih programskih zadataka sa mBotom. Nakon toga, uslijedilo je upoznavanje djece i nastavnika sa senzorima za praćenje linije, ultrazvučnim senzorima, te svjetlosnim senzorima. Sam kraj edukacije bio je rezervisan za IR komunikaciju i diskusiju sa pitanjima i zaključcima.

 

Bitno je naglasiti da u ovom slučaju, učenici ne razvijaju samo programerske vještine, već i vještine koje su iznimno bitne, a to su vještine kolaboracije ili rada u timu.

 

Općina Centar, finansijski je podržala pomenuti projekat.

28.06.2024.
SARADNJA JU „CENTAR KULTURE I MLADIH“ I AMBASADE JAPANA
Veliko interesovanje za japansku strip kulturu
28.06.2024.
OSNOVNA ŠKOLA „MEHMED-BEG KAPETANOVIĆ LJUBUŠAK“
Zamjena unutrašnje stolarije i opremanje prostora produženog boravka
28.06.2024.
SNAŽNA SARADNJA IZMEĐU OPĆINE CENTAR I SAVEZA „SUMERO“
Za pokretanje DI HUB Sumero Općina Centar izdvojila 10.000 maraka
Više vijesti