ReLOad2

Novine Sarajevski dnevnik i 6. April od sada i u digitalnom formatu

Danas je u zgradi Općine Centar održana press konferencija povodom predstavljanja rezultata projekta „Online pristup kulturnoj baštini za građane općine Centar” kojeg su implementirali Fondacija Mediacentar i digitalni arhiv štampe INFOBIRO.

Kroz projekat su digitalizirane novine Sarajevski dnevnik (1945-1946) i 6.april (1950) koji su izlazile po završetku Drugog svjetskog rata. Digitalizacije novina izvršena je iz fonda Historijskog arhiva Sarajevo. Uvidom u sadržaj ovih novina može se saznati nešto više o obnovi grada Sarajeva, aktuelnostima tog vremena iz oblasti politike, kulture, sporta i društvenog života, te steći uvid u značajan historijski period na način kako su ga zabilježili novinari i novinarke sarajevskih redakcija.

 

-Ovaj projekat mi je posebno interesantan, a povrh svega dosta edukativan, jer nas podsjeća na neke činjenice iz perioda prije 70 i više godine. Sarajevo ima i te kako bogatu historijsku i kulturnu baštinu, a na ovaj način ćemo, pogotove naše mlađe generacije, naučiti i podsjetiti na sve ono što čini našu zemlju bogatom. I ovim projektom na korak smo bliže Evropi, poručio je načelnik Općine Centar Srđan Mandić.   

 

-U sklopu promocije ovog projekta odštampali smo 10 hiljada razglednica, sa zanimljivim činjenicama o Sarajevu nakon Drugog svjetskog rata, na način kako su o njima izvijestile pomenute novine. Razglednice će biti podijeljene građanima i institucijama sa područja općine Centar u promotivnoj akciji naziva „Razglednica iz 1945“, pojasnio je Dragan Golubović iz Fondacije Mediacentar.

 

„Online pristup kulturnoj baštini za građane općine Centar” je projekat kojeg realizuje Fondacija Mediacentar u saradnji sa Općinom Centar. Finansijer je Evropska unija (EU), a provodi ga Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 – ReLOaD2.

02.07.2024.
JAVNI POZIV OSTAJE OTVOREN CIJELE KALENDARSKE GODINE
Na račune 31 porodilje uplaćene jednokratne novčane pomoći
02.07.2024.
ZA PODRŠKU PROJEKTNIM AKTIVNOSTIMA 20.000 KM
Načelnik Mandić potpisao ugovor sa RKUD „Proleter“
02.07.2024.
ROK ZA DOSTAVU PRIJAVA 60 DANA
Novčani podsticaji Općine Centar za nabavku stočne hrane
Više vijesti