Obilježena Globalna sedmica poduzetništva

U petak 18. novembra u Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo obilježena je Globalna sedmica poduzetništva.

Radi se o globalnom i godišnjem događaju, posvećenom poduzetništvu, ekosistemima, umrežavanju i povezivanju. Tokom jedne sedmice, nastoje se inspirisati ljudi kroz lokalne, nacionalne i globalne aktivnosti osmišljene da im pomognu da naprave sljedeći korak na svom poduzetničkom putu. Velika takmičenja i događaji umrežavanja povezuju učesnike sa potencijalnim saradnicima, mentorima, pa čak i investitorima.

 

Interaktivni događaj povodom proslave poduzetništva organiziran je sa partnerima iz Lokalnog partnerstva za zapošljavanje Centar i Novo Sarajevo, a uz podršku Međunarodne organizacije rada i Udruženja trenera CEFE u BiH, sa ciljem da mladi prihvate inovaciju, maštovitost i kreativnost i pretvore svoje ideje u stvarnost kada za to dođe vrijeme.

 

U ime Općine Centar učenicima završnih razreda Srednje ekonomske škole i Srednje škole za okoliš i drvni dizajn Sarajevo, koji su učestvovali na radionici, obratio se Haris Vlajčić, šef odsjeka za lokalno ekonomski razvoje Općine Centar

 

Vlajčić je istakao da je Općina Centar u fokus svog djelovanja stavila mlade ljude i razvoj poduzetništva.

 

-Općina kontinuirano podržava mlade ljude na putu samozapošljavanja i širenja poduzetničkog duha kroz finansijske grantove za najbolje poduzetničke ideje, ali i nefinansijsku podršku u vidu mentorstva i edukacija. Kada govorimo o poduzetništvu, mlade ljude je izuzetno važno podržati na tom putu, jer je to jedan od ključnih uslova ekonomskog razvoja društva. Riječ je o vrlo izazovnoj kategoriji stanovništva, ali tu smo da podržimo mlade kreativne ljude i da ih dovedemo u stanje konkurentnosti na tržištu radu, naglasio je Vlajčić.

 

Prisutnima su se obratili i načelnik Općine Novo Sarajevo Hasan Tanović kao i predstavnica Međunarodne organizacije rada Nadja Azra Uzunović.

 

Uzunović je poručila mladima da je preduzetništvo jedno od ključnih stabala ekonomskog rasta, zbog čega ova organizacija podržava poduzetništvo u BiH kroz projekat Lokalna partnerstva za zapošljavanje, a koji finansira Evropska unija u BiH sa 4 miliona Eura.

 

-Pozivamo sve mlade da se prijave na javne pozive koji su objavljeni na području cijele BiH, a trenutno imamo 20 aktivnih partnerstava za lokalno zapošljavanje, tako da se radujemo novim učesnicima i budućim mladim poduzetnicima, istakla je Uzunović.

 

Tokom radionice, učenicima su prezentirane dvije uspješne poduzetničke priče Lokalnog partnerstva za zapošljavanje Centar, nakon čega su imali priliku razgovarati sa mladim poduzetnicima o njihovim prvim koracima pri pokretanju svojih biznisa.

 

Općina Centar Sarajevo potpisala je Memorandum o razumijevanju i saradnji na proširenju i razvoju Lokalnog partnerstva za zapošljavanje Centar i Novo Sarajevo.

 

Zajedničkim snagama nastoje se poboljšati uvjeti za zapošljavanje i samozapošljavanje nezaposlenih osoba s područja ove dvije općine.

02.07.2024.
JAVNI POZIV OSTAJE OTVOREN CIJELE KALENDARSKE GODINE
Na račune 31 porodilje uplaćene jednokratne novčane pomoći
02.07.2024.
ZA PODRŠKU PROJEKTNIM AKTIVNOSTIMA 20.000 KM
Načelnik Mandić potpisao ugovor sa RKUD „Proleter“
02.07.2024.
ROK ZA DOSTAVU PRIJAVA 60 DANA
Novčani podsticaji Općine Centar za nabavku stočne hrane
Više vijesti