90 OSNOVACA UČESTVUJE U PROJEKTU

Općina finansira projekat „Moj krug podrške“

Udruženje „DUGA“ u saradnji sa Općinom Centar, a uz saglasnost Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo, realizira projekat „Moj krug podrške“ koji odgovara na prepoznate potrebe ranjive kategorije djece u oblasti unapređenja socijalne inkluzije te podrške u razvoju životnih vještina kod djece i mladih iz ranjivih kategorija.
Općina finansira projekat „Moj krug podrške“

Projekat ima za cilj prevenirati pojavu izazovnih oblika ponašanja kod djece iz socijalno ranjivih grupa kroz razvoj socio–emocionalnih kompetencija i životnih vještina koje doprinose unapređenju njihovog mentalnog zdravlja. 

 

Povećana svjesnost djece o sebi, svojim emocijama i građenju kvalitetnih vršnjačkih odnosa podiže njihove socio–emocionalne kompetencije i povećava psihološku otpornost/rezilijentnost. 

 

Projektne aktivnosti oslanjaju se na dugogodišnje iskustvo Udruženja „DUGA“, relevantna istraživanja i potrebe Općine Centar  naglašene u Strategiji razvoja.

 

U narednom periodu ovim projektom će biti obuhvaćeno 90 osnovaca uzrasta od 11 do 14 godina, a u riziku su od pojave izazovnih oblika ponašanja.

 

Jedna od aktivnosti projekta će biti i izrada online materijala u svrhu unapređenja mentalnog zdravlja djece poslije pandemije - brošura i video koji će biti dostavljeni svim osnovnim školama koje se nalaze na području općine Centar. Djeca će dobiti informacije o vršnjačkoj podršci i  razvoju  socio–emocinalnih kompetencija kroz konkretne aktivnosti, kao i primjere konkretnih vježbi koje mogu realizirati samostalno, u vršnjačkoj grupi ili sa roditeljima.

 

Projekat je finansijski podržala Općina Centar u okviru javnog poziva nevladinim organizacijama, koji će biti finansirani/sufinansirani iz budžeta Općine u 2022. godini.

02.07.2024.
JAVNI POZIV OSTAJE OTVOREN CIJELE KALENDARSKE GODINE
Na račune 31 porodilje uplaćene jednokratne novčane pomoći
02.07.2024.
ZA PODRŠKU PROJEKTNIM AKTIVNOSTIMA 20.000 KM
Načelnik Mandić potpisao ugovor sa RKUD „Proleter“
02.07.2024.
ROK ZA DOSTAVU PRIJAVA 60 DANA
Novčani podsticaji Općine Centar za nabavku stočne hrane
Više vijesti