OPĆINA CENTAR I HILFSWERK INTERNERIONAL

Nastavak projekta „Hilfswerk Kuća podrške“ u općini Centar

Humanitarna organizacija Hilfswerk International ove godine je u okviru projekta „Hilfswerk Kuća podrške - Održivo pružanje usluga za starije osobe u kući u Bosni i Hercegovini“ pokrenula rad Ustanove socijalne zaštite „Hilfswerk Kuća podrške“ kao prve ovakvog karaktera u ovom dijelu Evrope.

 Cilj projekta je obezbjediti najkvalitetniju moguću mobilnu njegu za starija i iznemogla lica od strane obučenih njegovatelja. Općina Centar se kao prva jedinica lokalne samouprave aktivno uključila u ovaj pilot projekat, kroz dodjelu kancelarijskog prostora za sjedište „Hilfswerk Kuće podrške“ i subvencioniranje troškova dnevne njege za nekoliko najugroženijih stanovnika ove općine.

 

Klijenti „Hilfswerk Kuće podrške“ su osobe u potrebi koje mogu ostvariti njegu na lični zahtjev ili zahtjev staratelja, kao i na prijedlog nadležnih institucija. Njegovatelji „Hilfswerk Kuće podrške“ su obučeni za pružanje najrazličitijih usluga iz domena i širokog opsega osnovne medicinske asistencije i njege, usluga lične higijene, higijene životnog prostora, društvene pomoći i podrške, kao i olakšavanje svakodnevnih obaveza kroz potrebne aktivnosti kupovine namirnica, plaćanja režijskih troškova, odlazaka kod ljekara, nabavke lijekova...

 

Samu proceduru za ostvarivanje ovog prava u Općini Centar provodi Služba za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu.

 

 - Osobe kojima je rješenjem nadležnih organa utvrđeno pravo na tuđu njegu i pomoć mogu ostvariti ovo pravo po osnovu Pravilnika o kriterijima i raspodjeli novčanih sredstava za dodjelu novčane pomoći starijim osobama za troškove kućne njege. Svjesni smo činjenice da postoje sugrađani kojima je potrebno pružati usluge kućne njege, a koji sada nisu u mogućnosti ostvariti pravo na tuđu njegu i pomoć. Stoga smo u Općini Centar organizovali sastanak sa učesnicima ovog projekta kako bismo pokrenuli potrebne procedure da se i tim licima omogući ovo pravo na kućnu njegu. U Nacrtu budžeta Općine Centar za 2023. godinu za ovu namjenu je predviđen iznos od 50.000 KM, objasnila je Amra Sabrihafizović-Hajdarević, šefica Odsjeka za socijalnu zaštitu.

 

Na pomenutom sastanku je dogovoreno da se izmijeni pravilnik, te potrebne procedure okončaju prije kraja ove kalendarske godine kako bi sa usvajanjem općinskog budžeta mogli nastaviti ovaj humani projekat početkom naredne godine. 

 

Sastanku koji je održan u Općini Centar na ovu temu osim predstavnica Općine Centar Amre Sabrihafizović-Hajdarević i Merside Veiz, također su prisustvovali: Azema Avdušinović i Lejla Brulić (Hilfswerk International), Amela Kečo i Amela Džinić (Javna ustanova „Dom zdravlja Kantona Sarajevo“ – Organizaciona jedinica Centar), Enda Pavić-Pečenković i Alen Hašimbegović (Javna ustanova "Kantonalni centar za socijalni rad" Sarajevo - Služba socijalne zaštite općine Centar).

 

Austrijska razvojna agencija (ADA) i Hilfswerk International Beč finansijski pomažu projekat „Hilfswerk Kuća podrške“.

02.07.2024.
JAVNI POZIV OSTAJE OTVOREN CIJELE KALENDARSKE GODINE
Na račune 31 porodilje uplaćene jednokratne novčane pomoći
02.07.2024.
ZA PODRŠKU PROJEKTNIM AKTIVNOSTIMA 20.000 KM
Načelnik Mandić potpisao ugovor sa RKUD „Proleter“
02.07.2024.
ROK ZA DOSTAVU PRIJAVA 60 DANA
Novčani podsticaji Općine Centar za nabavku stočne hrane
Više vijesti