CENTAR KULTURE I MLADIH

Koncert i izložba posvećeni Merimi Njegomir

Javna ustanova Centar kulture i mladih, čiji je osnivač Općina Centar, već dugi niz godina realizira projekat ”Kultura sjećanja”. To je projekat koji govori o kulturnoj baštini i o baštinicima, o socijalnoj uvjetovanosti pamćenja, te o paradoksu savremenog svijeta u kojem informacija gubi svoju afektivnu i pokretačku snagu.
Koncert i izložba posvećeni Merimi Njegomir

Starije generacije srele su se sa jednom bitno drugačijom generacijom, koja je u najranijoj životnoj dobi počela doživljavati dramatične promjene koje iz korijena mijenjaju jezik, kulturu, okoliš, način života, sistem vrijednosti, pojmove, način razmišljanja…

 

Nastojeći evocirati uspomenu na umjetnicu koja je obilježila jedno vrijeme, u četvrtak, 17. novembra 2022. godine, biće organizovani izložba i koncert, posvećeni Merimi Njegomir.

 

Ove godine, navršava se godina dana otkako nas je zauvijek napustila istaknuta muzička umjetnica. Merima Njegomir (1953.-2021.), nosi bosansko-makedonske korijene i svojim umjetničkim djelovanjem bitno je uticala na razvoj i očuvanje balkanskog muzičkog melosa. Arhivi radija i televizije u Beogradu, Podgorici i Sarajevu bogati su vrhunskim interpretacijama bosanskih sevdalinki u izvedbi Merime Njegomir.

 

Sarajevo je grad u koji je uvijek rado dolazila, u kojem je potvrdila svoj umjetnički dignitet, pobjeđujući na festivalima Ilidža i Vogošća, te učestvujući na brojnim manifestacijama posvećenim sevdalinci. Bila je i član umjetničkog savjeta Fondacije Sevdah, i svojim bogatim muzičkim iskustvom, savjetima i znanjem pomagala mlađoj generaciji izvođača sevdalinke, nesebično dajući sve od sebe, opstanku, popularizaciji i dostojnoj umjetničkoj valorizaciji bosanske muzičke tradicije.

 

Koncert je organizovan u saradnji Centra kulture i mladih i Fondacije Sevdah. Pod rukovodstvom Damira Galijaševića, nastupiće veliki orkestar Fondacije Sevdah, Alma Subašić, Milena Lazarević Popović i Nina Pavić (sestra Merime Njegomir). Program će moderirati Enisa Hajdarević Šojko, a o Merimi će govoriti  njeni prijatelji: Hanka Paldum, Enver Šadinlija, Dragan Stojković Bosanac, Branka Sovrlić i drugi.

 

Otvaranje izložbe je u 19 sati, a ulaz na koncert koji počinje u 20 sati je slobodan.
02.07.2024.
JAVNI POZIV OSTAJE OTVOREN CIJELE KALENDARSKE GODINE
Na račune 31 porodilje uplaćene jednokratne novčane pomoći
02.07.2024.
ZA PODRŠKU PROJEKTNIM AKTIVNOSTIMA 20.000 KM
Načelnik Mandić potpisao ugovor sa RKUD „Proleter“
02.07.2024.
ROK ZA DOSTAVU PRIJAVA 60 DANA
Novčani podsticaji Općine Centar za nabavku stočne hrane
Više vijesti