URUČENI GLUKOMETRI CENTRIMA ZA ZDRAVO STARENJE

Obilježen Svjetski dan dijabetesa

U povodu obilježavanja Svjetskog dana dijabetesa danas je u Općini Centar upriličena primopredaja aparata (glukometri) i trakica za mjerenje šećera u krvi koje je za potrebe centara za zdravo starenje nabavila Općina u saradnji sa Zdravstvenim savjetom.

Današnjoj primopredaji glukometara i trakica za mjerenje šećera u krvi, u ime Općine Centar prisustvovala je Amela Fejzić iz Kabineta općinskog načelnika, a ispred Zdravstvenog savjeta Općine Centar prisustvovali su doktor Mehmed Kulić i Sanela Karić. Također, primopredaji su prisustvovale i Sanela Feratović, predsjednica Udruženja „Zdravo živi/sretno stari“ i Emina Mašić iz Udruženja „Generacija“.

 

-Želio bih naglasiti ispred zdravstvenog savjeta Općine Centar, da mi je drago da imamo saradnju sa općinskim načelnikom ove lokalne zajednice. U narednom periodu nastojat ćemo saradnju podići na još viši nivo u cilju zadovoljenja potreba naših građana. Želimo na terenu pokazati naše prisustvo. Cilj nabavke aparata je da korisnici vrše samokontrolu šećera u krvi, a u narednom periodu će biti organizovana i edukacija o zdravim stilovima života i prevenciji faktora rizika za nastanak ove bolesti. Ovom prilikom želio bih se još jednom zahvaliti Općini Centar i načelniku Srđanu Mandiću, kazao je Kulić.

 

Predstavnice centara za zdravo starenje zahvalile su se Općini i Zdravstvenom savjetu  na doniranim aparatima.

 

-Raduje nas da Općina i Zdravstveni savjet brinu o zdravlju naših korisnika što se pokazuje kroz realizaciiju brojnih aktivnosti, poručile su.

 

Općina Centar je jedna od rijetkih lokalnih zajednica koja ima formiran Zdravstveni savjet, iako je to zakonska obaveza jedinica lokalne samouprave.

 

Svjetski dan dijabetesa obilježava se 14. novembra svake godine. Obilježavanje ovog važnog datuma pokrenuto je na inicijativu Međunarodne dijabetičke federacije. Kampanja vezana za Svjetski dana dijabetesa u periodu 2021.-2023. usmjerena je na dostupnosti zdravstvene zaštite za oboljele od dijabetesa.

 

Osobe koje boluju od dijabetesa zahtijevaju  dostupnost i kontinuiranu zdravstvenu  zaštitu, ali i podršku i edukaciju kako bi svoje  zdravstveno stanje držale pod kontrolom  i izbjegle brojne komplikacije ove bolesti. Najčešći oblik dijabetesa je dijabetes tip 2.  Znakovi i simptomi dijabetesa tip 2 se sporo razvijaju, a nerijetko osobe koje imaju dijabetes tip 2 godinama za to i ne znaju, jer se bolest razvija dugotrajno.
02.07.2024.
JAVNI POZIV OSTAJE OTVOREN CIJELE KALENDARSKE GODINE
Na račune 31 porodilje uplaćene jednokratne novčane pomoći
02.07.2024.
ZA PODRŠKU PROJEKTNIM AKTIVNOSTIMA 20.000 KM
Načelnik Mandić potpisao ugovor sa RKUD „Proleter“
02.07.2024.
ROK ZA DOSTAVU PRIJAVA 60 DANA
Novčani podsticaji Općine Centar za nabavku stočne hrane
Više vijesti