OPĆINA CENTAR I UDRUŽENJE „CROA“

Načelnik Mandić sa učenicima na radionici „Zajedno protiv Cyber nasilja“

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić zajedno sa pomoćnicom za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport Lejlom Dizdarević prisustvovao je danas edukativnoj radionici za učenike Osnovne škole „Hasan Kikić“ u okviru projekta „Zajedno protiv Cyber nasilja“.

Projekat koji implementira Centar za razvoj omladinskog aktivizma „CROA“ finansijski je podržala Općina Centar u okviru javnog poziva nevladinim organizacijama, koji će biti finansirani/sufinansirani iz budžeta Općine u 2022. godini.

 

Prvi modul edukativnih sesija posvećen je načinima zaštite privatnosti, ali i upozoravajućim faktorima mogućeg cyber nasilja i korištenja digitalnih tehnologija na pozitivne načine.

 

Koliko je važno edukovati se u ovoj oblasti, zaštiti svoju privatnost, te koristiti tehnologiju na pozitivan način, kao i druga pitanja vezana za ovu temu učenici su imali priliku saznati od edukatorice Lidije Sejdinović.

 

Sveukupni cilj projekta je kroz realizaciju aktivnosti raditi na podizanju svijesti i nivoa informisanosti učenika osnovnih škola sa područja općine Centar o prijetnjama koje vrebaju u cyber prostoru, zastupljenosti i posljedicama nasilja na internetu te mehanizmima samozaštite i potrebnih znanja kako bi se zaštitili od opasnosti virtualne komunikacije i cyber nasilja.

 

U okviru projekta planirana je realizacija ukupno 21 edukacije i to 14 edukacija za 150 učenika osnovnih škola sa područja općine Centar i to „Alija Nametak“, „Isak Samokovlija“, „Silvije Strahimir Kranjčević“, „Hasan Kikić“, „Mehmed beg Kapetanović Ljubušak“, „Safvet beg Bašagić“ i „Musa Ćazim Ćatić“, te 7 edukacija za minimalno 100 roditelja sa područja općine Centar.

 

Edukacije će biti realizovane prema kreiranoj metodologiji i materijalima prilagođenim temi. Po završetku edukacija, roditelji će dobiti edukativne priručnike koji će im ponuditi odgovore na pitanja prevencije i zaštite privatnosti. Ozbiljnost potrebe za prevencijom cyber nasilja bit će prezentirana javnosti kroz 7 učeničkih akcija i 2 video spota koji ukazuju na cyber nasilje i pružaju alate i mehanizme za njegovo sprečavanje.

 

Također, Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo bit će upućena zajednička inicijativa za uspostavljanje mehanizma prijave i savjetovanja mladih, nastavnika i roditelja o problemima koje se odnose na cyber nasilje.

 

02.07.2024.
JAVNI POZIV OSTAJE OTVOREN CIJELE KALENDARSKE GODINE
Na račune 31 porodilje uplaćene jednokratne novčane pomoći
02.07.2024.
ZA PODRŠKU PROJEKTNIM AKTIVNOSTIMA 20.000 KM
Načelnik Mandić potpisao ugovor sa RKUD „Proleter“
02.07.2024.
ROK ZA DOSTAVU PRIJAVA 60 DANA
Novčani podsticaji Općine Centar za nabavku stočne hrane
Više vijesti