POTPISAN OKVIRNI SPORAZUM

Redovno zimsko održavanje ulica i pješačkih staza na području Centra

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić i direktorica Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća „Rad“ Vera Arnautović su potpisali okvirni sporazuma o izvođenju radova redovnog održavanja lokalnih i nekategorisanih cesta i javnih staza u zimskom periodu na području općine Centar Sarajevo za period 2022./2026. godina.
Redovno zimsko održavanje ulica i pješačkih staza na području Centra

Prema navedenom dokumentu Općina Centar će finansirati zimsko održavanje ulica dok će za mašinsko i ručno održavanje lokalnih ulica, nekategorisanih cesta te pješačkih staza biti zaduženo preduzeće „Rad“. Općina Centar će za pomenuti četverogodišnji period za zimsko održavanje ulica iz svog budžeta izdvojiti ukupno 3.683.591 KM.¸

 

Na osnovu sporazuma i u skladu sa Zakonom o cestama FBiH biće potpisan ugovor za ovu zimsku sezonu 2022./2023. godina čija vrijednost iznosi 920.897 KM. Zimsko održavanje ulica obuhvata period od 15. novembra do 15. marta naredne godine. Zavisno od vremenskih prilika zimsko održavanje može započeti i ranije odnosno završiti kasnije od utvrđenog perioda. Izvođač je u obavezi da blagovremeno i u odgovarajućim količinama obezbijedi odgovarajući materijal za posipanje ulica. Svim mjesnim zajednicama Općine Centar uskoro će biti isporučeno 108 tona industrijske soli za posipanje ulica.

 

Na saobraćajnicama prvog prioriteta, u slučaju snježnih padavina, radovi na obezbjeđenju prohodnosti moraju se izvoditi permanentno i okončati u roku od pet sati u nizinskom, odnosno osam sati u planinskom području, računajući od trenutka prestanka padavina. Drugi prioritet su saobraćajnice gdje u vrijeme snježnih padavina i pojave ledene kiše ne smije doći do zastoja u odvijanju prometa dužeg od šest sati tokom dana, dok u treći prioritet spadaju saobraćajnice gdje je potrebno u roku od 72 sata od prestanka padavina obezbijediti uslove za sigurno odvijanje saobraćaja.

02.07.2024.
JAVNI POZIV OSTAJE OTVOREN CIJELE KALENDARSKE GODINE
Na račune 31 porodilje uplaćene jednokratne novčane pomoći
02.07.2024.
ZA PODRŠKU PROJEKTNIM AKTIVNOSTIMA 20.000 KM
Načelnik Mandić potpisao ugovor sa RKUD „Proleter“
02.07.2024.
ROK ZA DOSTAVU PRIJAVA 60 DANA
Novčani podsticaji Općine Centar za nabavku stočne hrane
Više vijesti