CENTAR KULTURE I MLADIH

Završen 8. Festival „Bajke“ za djecu i odrasle

U subotu, nedjelju i ponedjeljak 29., 30. i 31. oktobra, održale su se završne aktivnosti 8. Festivala „Bajke“ za djecu i odrasle u Centru kulture i mladih Općine Centar Sarajevo.

U subotu, 29. oktobra, Jasna Held, pripovjedačica iz Dubrovnika i jedna od osnivačica  festivala, te počasni član Udruženja Bajke, u velikoj sali Centra kulture i mladih, ljubiteljima ove umjetnosti pripovjedala je narodne bajke i tradicionalne priče.

Svojom ljepotom i raznovrsnošću bajke i priče su i danas privlačno štivo, kako za djecu, tako i za odrasle. U toku programa prikazan je i animirani film uprizorenja bosanske bajke “Zlatna jabuka“.

U nedjelju, Jasna Held je u Galeriji Centra kulture i mladih, održala  seminar “Umijeće pripovjedanja“, dok je ponedjeljak bio rezervisan za  likovnu radionicu za uprizorenje bajki i priča u Biblioteci Sarajeva, kao i Putujuću bajku.

I ove godine Festival je obilovao radionicama, seminarima, promocijama i susretima pripovjedačkih pokreta, a prije svega pripovjedačkim predstavama za sve uzraste – djecu i odrasle, koje su govorili sjajni umjetnici i pripovjedači.

Javna ustanova „Centar kulture i mladih“, čiji je osnivač Općina Centar, kao partner ovoga iznimno značajnog Festivala, od samog početka dao je veliku organizacionu i tehničku podršku. Veliki interes vrtića i osnovnih škola za ovim festivalom, pokazao je da su nam, uprkos velikom tehničkom napretku čovječanstva, bajke itekako potrebne i da čovjek cijelog života teži jednom ljepšem i pravednijem svijetu.

28.06.2024.
SARADNJA JU „CENTAR KULTURE I MLADIH“ I AMBASADE JAPANA
Veliko interesovanje za japansku strip kulturu
28.06.2024.
OSNOVNA ŠKOLA „MEHMED-BEG KAPETANOVIĆ LJUBUŠAK“
Zamjena unutrašnje stolarije i opremanje prostora produženog boravka
28.06.2024.
SNAŽNA SARADNJA IZMEĐU OPĆINE CENTAR I SAVEZA „SUMERO“
Za pokretanje DI HUB Sumero Općina Centar izdvojila 10.000 maraka
Više vijesti