VRIJEDNOST PROJEKTA 239.100 KM

Započeli radovi na rekonstrukciji kanalizacione mreže u Ulici Borak

Na osnovu sporazuma o finansiranju radova radnici Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ su započeli sa radovima na rekonstrukciji separatne kanalizacione mreže na dijelu Ulice Borak.

Projekat finansira Općina Centar u iznosu od 239.100 KM, dok je za realizaciju i nadzor projekta zaduženo pomenuto komunalno preduzeće. Tokom realizacije projekta planirano je da budu obuhvaćeni i kućni priključci za okolne stambene objekte, dok će novi dio kanalizacione mreže biti spojen na već obnovljenu mrežu u istoj ulici duž stepeništa koje spaja ulice Borak i Terezija.

 

Kako nalažu građevinske norme posebno će biti izgrađena fekalna i oborinska kanalizacija koja prikuplja i sprovodi površinske vode u gradski odvodni sistem.

 

U okviru pripremnih radova mašinski će biti izrezan postojeći asfalt dok je prije početka zemljanih radova, što podrazumijeva mašinske i ručne iskope zemlje do starog kanalizacionog sistema, urađeno istraživanje i obilježavanje podzemnih instalacija ostalih komunalnih preduzeća. Nakon ovoga slijede montažni radovi ugradnje po 170 metara novih cijevi za fekalnu i oborinsku kanalizaciju sa izradom novih kućnih priključaka. Planirano je ispiranje nove kanalizacione mreže sa snimanjem stanja posebnom kamerom. Izradom elaborata sa geodetskim snimkom izvedenih radova i ostalih podzemnih instalacija biće okončan ovaj projekat.

 

Pomenuti sporazum su potpisali načelnik Općine Centar Srđan Mandić i direktor KJKP „Vodovod i kanalizacija“ Rusmir Salić. Prema odredbama ovog dokumenta obaveza komunalnog preduzeća „ViK“ je da okonča pomenute radove u roku od 90 dana i da Općini Centar u roku od 45 dana od okončanja radova dostavi detaljan finansijski izvještaj sa pratećom dokumentacijom o namjenskom utrošku odobrenih sredstava.

 

Izmjenama i dopunama budžeta Općine Centar za 2022. godinu za rekonstrukciju, sanaciju i izgradnju vodovodne i kanalizacione mreže na području općine Centar Sarajevo planiran je iznos od 1.672.000 KM.

02.07.2024.
JAVNI POZIV OSTAJE OTVOREN CIJELE KALENDARSKE GODINE
Na račune 31 porodilje uplaćene jednokratne novčane pomoći
02.07.2024.
ZA PODRŠKU PROJEKTNIM AKTIVNOSTIMA 20.000 KM
Načelnik Mandić potpisao ugovor sa RKUD „Proleter“
02.07.2024.
ROK ZA DOSTAVU PRIJAVA 60 DANA
Novčani podsticaji Općine Centar za nabavku stočne hrane
Više vijesti