JEDNOGLASNO USVOJEN STRATEŠKI DOKUMENT OPĆINE CENTAR

Strategija prema mladima Općine Centar Sarajevo 2022. - 2026. godine

Općinsko vijeće Centar je, na prijedlog načelnika Srđana Mandića, na jučerašnjoj 22. redovnoj sjednici usvojilo Strategiju prema mladima Općine Centar Sarajevo 2022. - 2026. godine.
Strategija prema mladima Općine Centar Sarajevo 2022. - 2026. godine

 Nosilac izrade ovog dokumenta je Služba za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport Općine Centar, dok je u izradi strategije učestvovao i Institut za razvoj mladih „KULT“, koji je također bio zadužen za pripremu istraživanja o položaju i potrebama mladih. Strategija prema mladima u potpunosti prati preporuke Zakona o mladima Federacije BiH, koji obavezuje svaku općinu u Federaciji BiH da pristupi izradi strategije za mlade na općinskom nivou.  Strategija se odnosi na populaciju od 15 do 30 godina i predstavlja strateški dokument namijenjen boljem položaju mladih, te efikasnom upravljanju postojećim i novim resursima lokalne zajednice i sadrži sveobuhvatan pristup izgradnji socijalnih, ekonomskih, obrazovnih, kulturnih i drugih uvjeta za trajnu dobrobit mladih i njihovo aktivno i odgovorno učešće u društvenoj zajednici.

 

Kako je načelnik naveo u uvodu ovog strateškog dokumenta razvoj naše lokalne zajednice nije moguć bez podrške i partnerstva s mladima, ali i prepoznavanja stručnjaka među njima u svim oblastima života od zapošljavanja, preko zdravlja i socijalne brige do slobodnog vremena i njihovog učešća u društvu. Raditi nešto za mlade bez njih nije način na koji želimo u budućnosti razvijati svoju lokalnu zajednicu. Općina Centar Sarajevo i svi koji su bili uključeni u pripremu ovog dokumenta u budućnosti će učiniti sve da mladi našeg društva budu prepoznati, te da ovaj dokument i njime predviđene mjere budu mladima i cijelom društvu od koristi, stoji u obraćanju načelnika Mandića.

 

-Na osnovu usvojene Strategije prema mladima imamo obavezu da napravimo akcioni plan na osnovu čega ćemo predlagati projekte za finansiranje iz općinskog budžeta, projekte namijenjene mladima. U projektima namijenjenim mladoj populaciji će također aktivno učestvovati i naše dvije javne ustanove „Centar za sport i rekreaciju“ i „Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo“. Osim navedenog također smo, kao jedinica lokalne samouprave, ispunili sve obaveze koje propisuje Zakon o mladima FBiH. Želimo da naša Općina Centar bude Općina za mlade, objasnila je Lejla Dizdarević, pomoćnica načelnika za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport Općine Centar.

02.07.2024.
JAVNI POZIV OSTAJE OTVOREN CIJELE KALENDARSKE GODINE
Na račune 31 porodilje uplaćene jednokratne novčane pomoći
02.07.2024.
ZA PODRŠKU PROJEKTNIM AKTIVNOSTIMA 20.000 KM
Načelnik Mandić potpisao ugovor sa RKUD „Proleter“
02.07.2024.
ROK ZA DOSTAVU PRIJAVA 60 DANA
Novčani podsticaji Općine Centar za nabavku stočne hrane
Više vijesti