48.580.000 KM VRIJEDNOST OPĆINSKOG BUDŽETA

Jednoglasno usvojen Nacrt budžeta Općine Centar za 2023. godinu

Danas je održana 22. redovna sjednica Općinskog vijeća Centar koju je vodio predsjedavajući Sejad Đozo.

Na današnjoj sjednici Vijeća sa 29 glasova vijećnika usvojen je Nacrt budžeta Općine Centar za 2023. godinu, kao i Nacrt odluke o njegovom provođenju, koji su upućeni u javnu raspravu u trajanju od 15 radnih dana.

 

U svom obrazloženju općinski načelnik Srđan Mandić je kazao da je ovaj planski dokument predložen u iznosu od 48.580.000 KM. – Od navedenog iznosa za kapitalne izdatke planirano je 17.294.197 KM, što čini 35,6 % planiranog budžeta, od čega se  6.205.000 KM odnosi na kapitalne grantove, a 11.090.197 KM na kapitalna ulaganja. Kapitalna izdaci su raspoređeni na postojeće strateške projekte Općine čija realizacija je u toku. Želim obavijestiti ovo Vijeće da je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika u BiH dala saglasnost za izvođenje radova na rekonstrukciji vodovodne mreže na 22 trase u Centru. Projekat će realizovati KJKP „Vodovod i kanalizacija“ sredstvima EBRD kredita. Naša obaveza je da u našem budžetu obezbijedimo finansijska sredstva za rekonstrukciju kanalizacione mreže i uređenja saobraćajnica nakon okončanja projekta. Za ovu namjenu smo planirali oko milion KM u Nacrtu budžeta za narednu godinu, objasnio je načelnik.

 

 Na javnim raspravama, čiji raspored održavanja će biti poznat naredne sedmice, sva fizička i pravna lica će imati mogućnost da predlože projekte koji mogu biti realizovani sredstvima budžeta Općine Centar.

 

Također je na današnjoj sjednici Općinsko vijeće usvojilo zaključak kojim se općinskom načelniku daje saglasnost da u ime Općine Centar sa Službom za zajedničke poslove organa i tijela FBiH zaključi sporazum o preuzimanju u posjed objekta „Vila Braun“ u Ulici Alipašina 45. Nakon preuzimanja u posjed objekta sa Poreznom upravom FBiH – Kantonalnim poreznim uredom Sarajevo može se pokrenuti postupak o zakupu poslovnih prostorija smještenih u ovom objektu. Kao tačka dnevnog reda ove sjednice Vijeća također je bio Prijedlog strategije prema mladima općine Centar Sarajevo 2022.-2026., koji je dobio potrebnu većinu prisutnih vijećnika.

02.07.2024.
JAVNI POZIV OSTAJE OTVOREN CIJELE KALENDARSKE GODINE
Na račune 31 porodilje uplaćene jednokratne novčane pomoći
02.07.2024.
ZA PODRŠKU PROJEKTNIM AKTIVNOSTIMA 20.000 KM
Načelnik Mandić potpisao ugovor sa RKUD „Proleter“
02.07.2024.
ROK ZA DOSTAVU PRIJAVA 60 DANA
Novčani podsticaji Općine Centar za nabavku stočne hrane
Više vijesti