PROJEKAT „OPŠTINE SA NULA OTPADA“

Počela akcija podjele kanti za selektivno odlaganje otpada i kompostera

Početkom ove sedmice Kantonalno komunalno preduzeće „Rad“ je započelo sa podjelom kanti za selektivno odlaganje otpada i kompostera za 120 domaćinstava sa područja Mjesne zajednice „Hrastovi-Mrkovići“.

– Od utorka smo započeli sa podjelom po 120 kompleta žutih i crnih kanti zapremine od 120 litara, te isto toliko kompostera za dio Ulice Breka koji nismo obuhvatili prošlom akcijom podjele kanti. Nastavili smo sa domaćinstvima u Ulici Panjina kula. Ovom prilikom smo dijelili brošure sa uputstvima i terminima odvoza kanti. Naša vozila će  jedanput sedmično odvlačiti crne kante sa komunalnim otpadom, dok će po žute kante, u koje se trebaju odlagati papir, plastična i metalna ambalaža, dolaziti jednom u petnaest dana, objasnio je Emir Huseinović, poslovođa Radne jedinice „Centar“ KJKP „Rad“. U realizaciji podjele kanti također je učestvovao i sekretar Mjesne zajednice „Hrastovi-Mrkovići“ Elvis Šatrović iz Službe za lokalno-ekonomski razvoj i mjesnu samoupravu koja zajedno sa Službom za stambene i komunalne poslove Općine Centar aktivno učestvuje u ovom projektu.  

Podijeljene crne kante služe za odlaganje čvrstog otpada dok žute kante služe za reciklažni otpad. U podijeljene kompostere je moguće zbrinjavanje organskog otpada.

Kante i komposteri su nabavljeni putem projekta „Opštine sa nula otpada“ koji finansira Evropska unija u okviru IPA programa prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina  sa ciljem postizanja dugoročne resursne efikasnosti u sektoru upravljanja otpadom. U ovom projektu koji će trajati 24 mjeseca budžet projekta je 413.608 eura ima za cilj primjenu zajedničkih akcija baziranih na principima nula otpada i cirkularne ekonomije, projekat nastoji da ojača društveno – ekonomski razvoj u prekograničnom području između Srbije i Bosne i Hercegovine, kroz primjer 6 pilot opština – 3 u Republici Srbiji i 3 u Bosni i Hercegovini. U ovom projektu osim Općine Centar Sarajevo također iz Bosne i Hercegovine učestvuju i Općina Ilijaš i Grad Visoko, dok je partner projekta Centar za energiju, okolinu i resurse „Cener 21“.

Kako je planirano naredne sedmice će KJKP „Rad“ nastaviti sa podjelom po 150 kompleta kanti za selektivno odlaganje otpada domaćinstvima u Centru koje je nabavila kompanija „Ekopak“.

02.07.2024.
JAVNI POZIV OSTAJE OTVOREN CIJELE KALENDARSKE GODINE
Na račune 31 porodilje uplaćene jednokratne novčane pomoći
02.07.2024.
ZA PODRŠKU PROJEKTNIM AKTIVNOSTIMA 20.000 KM
Načelnik Mandić potpisao ugovor sa RKUD „Proleter“
02.07.2024.
ROK ZA DOSTAVU PRIJAVA 60 DANA
Novčani podsticaji Općine Centar za nabavku stočne hrane
Više vijesti