U SARADNJI SA PORODIČNIM SAVJETOVALIŠTEM

Općina Centar će pristupiti projektu „Priprema za partnerstvo“

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić posjetio je danas prostorije kantonalne javne ustanove „Porodično savjetovalište“ gdje ga je ugostio direktor Osman Šaljo.

Povod posjete bio je prezentacija projekta „Priprema za partnerstvo“ čiji je cilj jačanje kompetencija mladih za kvalitetan izbor partnera i izgradnju funkcionalnih partnerskih odnosa kao i prevencija bračne i porodične disfunkcionalnosti.

 

Projekat koji realizira KJU „Porodično savjetovalište“ je namijenjen mladima, a realizirat će se u partnerstvu sa jedinicama lokalne samouprave kroz interaktivne radionice tokom kojih će mladi biti potaknuti  da razmišljaju o partnerskim potrebama i očekivanjima, izboru partnera, partnerskoj komunikaciji i braku.

 

-S obzirom na tendenciju rasta stope razvoda brakova, evidentna je važnost pripreme  mladih za stupanje u partnerski/bračni odnos, stoga ćemo nastojati da i dalje pružamo podršku mladima kako bi izgradili funkcionalne partnerske odnose i na taj način prevenirali porodičnu disfunkcionalnost. U realizaciji projekta bitna nam je podrška općina, jer mladi u općinama prijavljuju sklapanje braka. Upravo to je ključni momenat kada oni trebaju da se uključe u interaktivne radionice kako bi se prevenirala porodična disfunkcionalnost i sve učestaliji razvodi brakova, pojasnio je direktor Šaljo te zahvalio Općini Centar na kontinuiranoj podršci projektima koje realizira KJU „Porodično savjetovalište“.

 

Načelnik Mandić izrazio je spremnost Općine Centar da učestvuje u projektu i ustupi materijalne i ljudske kapacitete u cilju realizacije projekta.

 

-Stojimo vam na raspolaganju jer želimo stvarati funkcionalno društvo. Prevencija je ključ uspjeha. Naša lokalna zajednica je i ranije pomagala Porodičnom savjetovalištu, a ovo je samo nastavak dobre saradnje, kazao je Mandić.

 

Kantonalna javna ustanova „Porodično savjetovalište“ pripada mreži ustanova socijalne zaštite, koja je u svom djelokrugu rada usmjerena na pružanje stručne psihosocijalne pomoći i podrške građanima. Vizija Porodičnog savjetovališta je „Funkcionalna porodica - sretno društvo“, a misija ove ustanove je pružanje psihosocijalnih usluga cijeloj populaciji Kantona Sarajevo i šire, oslonjenih na koncept sistemske porodične terapije i rezultate razvojno-istraživačkih projekata, sa ciljem pružanja psihosocijalne podrške, pomoći i zaštite porodice kao nukleusa društva. Važan dio misije je i saradnja sa institucijama koje se na posredan ili neposredan način bave porodicom, poštujući vrijeme i društveni kontekst u kojem živimo i radimo.

02.07.2024.
JAVNI POZIV OSTAJE OTVOREN CIJELE KALENDARSKE GODINE
Na račune 31 porodilje uplaćene jednokratne novčane pomoći
02.07.2024.
ZA PODRŠKU PROJEKTNIM AKTIVNOSTIMA 20.000 KM
Načelnik Mandić potpisao ugovor sa RKUD „Proleter“
02.07.2024.
ROK ZA DOSTAVU PRIJAVA 60 DANA
Novčani podsticaji Općine Centar za nabavku stočne hrane
Više vijesti