PROJEKAT ORIENT

Orijentacija za mlade kroz obrazovanje

U prostorijama Centra za zdravo starenje Općine Centar, 15. oktobra 2022. godine, Udruženje građana „SARAJEVO SUSRET KULTURA“ organizovalo je radionicu pod nazivom „Orijentacija za mlade kroz obrazovanje“ u sklopu projekta „Orient“, kojeg je Općina Centar finansijski podržala.

Projekat  “Orient” je sufinansiran od strane Evropske unije u sklopu Erasmus + Sport programa, a njegova implementacija traje do 2023. godine. Udruženje građana „SARAJEVO SUSRET KUTLURA“ je pored partnera iz Italije, Grčke, Kipra, Bugarske i Austrije, jedan od partnera „Orient“ projekta. 

 

S obzirom na sprovedena istraživanja u sklopu projekta 2021. godine, te izrađene analize koja ukazuje na nedostatak svijesti o značaju orijentiringa i manjak njegove popularnosti u Bosni i Hercegovini, članovi Udruženja „SARAJEVO SUSRET KULTURA“ su prepoznali priliku da prošire aktivnosti unutar “Orient” projekta, kao dodatnu vrijednost za svoju lokalnu zajednicu.  

 

Specifični ciljevi projekta „Orient“ se odnose na promovisanje socijalne uključenosti i sudjelovanja ranjivih mladih ljudi i ostalih članova lokalne zajednice korištenjem orijentacijskog trčanja, kao i na podizanje svijesti sudionicima u lokalnoj zajednici kroz orijentiring o vrijednosti sporta kao alata za inkluziju kako bi se potaknula solidarnost i sudjelovanje, kao i politike kohezije i uključivanja. 

 

U sklopu ove radionice mladi učesnici studenti, učenici, članovi Udruženja „Oaza“ i sportski radnici su  imali priliku da razvijaju nove vještine  i dobiju nova znanja o društvenoj inkluziji kroz sportsku disciplinu orijentiring. Kroz kreativnu, dinamičnu i interaktivnu radionicu, mladi učesnici su također imali priliku da bolje upoznaju svoju lokalnu zajednicu. Prvi dio radionice je organizovan u prostorijama Centra za zdravo starenje, dok je drugi dio organizovan na terenu na području općina Centar i Stari Grad.

 

Radionica participativnog mapiranja okupila je 33 učesnika koji su odredili kao polaznu tačku znak “SARAJEVO SUSRET KULTURA/SARAJEVO MEETING OF CULTURES“  te ostale tačke od kulturnog, umjetničkog i historijskog značaja na području općina Centar i Stari grad. Na osnovu rada svih učesnika, podijeljenih u četiri grupe vođenih od strane 8 trenera, mapirano je 17 tačaka od interesa za grad i kreirana je ORIENT mapa koja će služiti kao osnova za orijentiring takmičenje.

 

Održavanje takmičenja je planirano krajem novembra 2022. godine.

02.07.2024.
JAVNI POZIV OSTAJE OTVOREN CIJELE KALENDARSKE GODINE
Na račune 31 porodilje uplaćene jednokratne novčane pomoći
02.07.2024.
ZA PODRŠKU PROJEKTNIM AKTIVNOSTIMA 20.000 KM
Načelnik Mandić potpisao ugovor sa RKUD „Proleter“
02.07.2024.
ROK ZA DOSTAVU PRIJAVA 60 DANA
Novčani podsticaji Općine Centar za nabavku stočne hrane
Više vijesti