NA OBJEKTIMA KOLEKTIVNOG STANOVANJA

Uklonjeni grafiti sa devet fasada stambenih objekata u Centru

Očišćene su fasade na devet stambenih objekata u Centru, kao rezultat projekta „Uređenje fasada na objektima kolektivnog stanovanja“ kojeg su zajedno pokrenuli Općina Centar, Gradska uprava i Zavod za planiranje Kantona Sarajevo.

Radnici firme „Magic Stone“ od kraja septembra uspjeli su očistiti od grafita i ostalih nečistoća fasade na zgradama u užem centru grada u ulicama: Obala Kulina bana 5, Radićeva 1-3, 5 i 14, Mis Irbina 4, Branislava Đurđeva 4, Šenoina 6, Branilaca Sarajeva 13 i Kulovića 5.

 

Finansijer ovog projekta je Općina Centar u čijem budžetu za ovu namjenu je izdvojen iznos od 21.240 KM.

 

Kako je navedeno u predmjeru radova angažovana firma je bila u obavezi da ukloni sve vrste nečistoća i raznih vrsta boja (sprejevi, lakovi, uljane boje, vodootporni flomasteri i slično), koristeći tri metode uklanjanja grafita sa fasada. Osnovna metoda bila je čišćenje vodom i hemijskim sredstvima, druga metoda bila je korištenje gelova i obloga. Ukoliko su se ove metode pokazale neefikasnim preostala nečistoća se uklanjala laserom. Također se koristila i četvrta abrazivna metoda (mikropjeskarenje pod niskim tlakom), koja je u upotrebi vrlo rijetko. Na kraju su radnici na fasadne površine nanijeli antigrafitne zaštite impregnatorom visoke stabilnosti koji zatvara mikropore, čime se sprječava prodor svih nečistoća (vode, ulja, grafita, čađi, i slično) u fasadu, te omogućava njihovo lako uklanjanje sa površine.

 

Prošle godine je u okviru pomenutog projekta okončano uklanjanja grafita i čišćenja fasada na sljedećim adresama: Reisa Džemaludina Čauševića 4, Mis Irbina 6, Branislava Đurđeva 12, Šenoina 14, Branilaca Sarajeva 11, 26 i 32-34 Ćemaluša 2, te  Kulovića  8 i 15.

 

Za nadzor projekta je bila zadužena firma „Energoinvest“ d.d. Sarajevo, dok je kompletnu proceduru kao preduslov za realizaciju ovog projekta provela Služba za stambene i komunalne poslove Općine Centar.

02.07.2024.
JAVNI POZIV OSTAJE OTVOREN CIJELE KALENDARSKE GODINE
Na račune 31 porodilje uplaćene jednokratne novčane pomoći
02.07.2024.
ZA PODRŠKU PROJEKTNIM AKTIVNOSTIMA 20.000 KM
Načelnik Mandić potpisao ugovor sa RKUD „Proleter“
02.07.2024.
ROK ZA DOSTAVU PRIJAVA 60 DANA
Novčani podsticaji Općine Centar za nabavku stočne hrane
Više vijesti