SLUŽBA ZA CIVILNU ZAŠTITU OPĆINE CENTAR I DVD „BJELAVE“

Počela obuka za osnovce o zaštiti od požara

Imajući u vidu pozitivna iskustva prethodnih godina i veliko interesovanje učenika i nastavnika u osnovnim školama za obuku o zaštiti od požara, Služba za civilnu zaštitu Općine Centar Sarajevo u saradnji sa Dobrovoljnim vatrogasnim društvom „Bjelave“ i ove školske godine organizovala je obuku o načinu postupanja u slučaju pojave požara ili druge nesreće u stanu, kući, školi, javnom gradskom prevozu, na izletu, stadionu i slično.

Kao i do sada, obučavaju se učenici šestih razreda iz svih 12 osnovnih škola sa područja općine Centar. Obuka je počela 10. oktobra 2022. godine, u Osnovnoj školi „Katolički školski centar“, kao i u Centru za slušnu i govornu rehabilitaciju. Završetak projekta obuke očekuje se do kraja mjeseca. Inače, mjesec oktobar se obilježava kao mjesec zaštite od požara.

 

Predavači na obuci su Haris Aganović, stručni savjetnik za protivpožarnu zaštitu i vatrogastvo u Službi za civilnu zaštitu Općine Centar i Mirza Ahmetović, dobrovoljni vatrogasac iz DVD „Bjelave“. Tokom predavanja učenicima je pojašnjeno šta sve može uzrokovati požar, koje mjere treba poduzeti da ne dođe do požara, te kako se ponašati ukoliko se pojavi požar. Pri tome je djeci posebno skrenuta pažnja da ne smiju sami gasiti požar i izlagati se životnoj opasnosti, već je potrebno da obavijeste ukućane i pozovu vatrogasce, policiju i hitnu pomoć. Predavači su upoznali učenike i o vatrogasnoj opremi koja se koristi kod gašenja požara.

02.07.2024.
JAVNI POZIV OSTAJE OTVOREN CIJELE KALENDARSKE GODINE
Na račune 31 porodilje uplaćene jednokratne novčane pomoći
02.07.2024.
ZA PODRŠKU PROJEKTNIM AKTIVNOSTIMA 20.000 KM
Načelnik Mandić potpisao ugovor sa RKUD „Proleter“
02.07.2024.
ROK ZA DOSTAVU PRIJAVA 60 DANA
Novčani podsticaji Općine Centar za nabavku stočne hrane
Više vijesti