Sjećanje na nevino stradale u Tahtali sokaku na Bjelavama

U organizaciji Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992.-1995., danas je obilježeno 30. godina od pogibije šest naših sugrađana od kojih je troje djece tokom proteklog rata u Ulici Tahtali sokak kod broja 10 (nekadašnja Ulica Jelene Vitas).

Ovom prilikom su članovi porodica nastradalih, prijatelji, komšije, učenici Osnove škole „Silvije Strahimir Kranjčević“, Srednje zubotehničke škole te Srednje medicinske škole u Sarajevu, kao i predstavnici Grada Sarajeva, Općine Centar i Mjesne zajednice „Mejtaš-Bjelave“, polaganjem cvijeća ispred spomen-ploče, te učenjem Fatihe i minutom šutnje izrazili dužnu počast nevino stradalim žrtvama.

 

U ime Općine Centar cvijeće su položili vijećnik Općinskog vijeća Centar Hidajet Porić, te Jasmina Fazlić i Adis Adilović iz Službe za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti. –Mi kao jedinica lokalne samouprave uvijek prisustvujemo i na druge načine podržavamo obilježavanje godišnjica mjesta stradanja naših sugrađana tokom proteklog rata kojih ima na desetine u ovom gradu kao posljedica posljednje agresije na BiH i opsadu Sarajeva, izjavila je pomoćnica načelnik Jasmina Fazlić. U ime Grada Sarajeva cvijeće je položio zamjenik predsjedavajućeg Gradskog vijeća Dragan Stevanović koji ujedno obnaša i funkciju vijećnika Općinskog vijeća Centar.

 

Na ovom mjestu 10. oktobra ratne 1992. godine od granate ispaljene sa agresorskih položaja oko opkoljenog Sarajeva poginulo je šest naših sugrađana, a tri osobe su ranjene. Tog dana u igri su nastradala djeca: Anela Isanović (4), Belma Ahmetović (5), i Đevad Dautbašić (9), te još troje odraslih članova jedne porodice: Franjica Bartolec, njena kćerka Azra i zet Miroslav Vapetić.

 

U svom obraćanju prisutnima predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992.-1995. Fikret Grabovica je kazao da je ovo jedan od najtežih zločina počinjenih tokom protekle opsade ovog grada. – Svake godine na ovaj način njegujemo kulturu sjećanja koja je jako važna posebno za mlade koji će nas naslijediti. Posebno se obraćam ovoj djeci koja su naša budućnost da im pokušam objasniti da shvate kolika je bila cijena ove naše današnje slobode i kroz kakve golgote su morali proći građani Sarajeva tokom opsade. Zahvaljujući hrabrosti i žrtvi pripadnika Armije RBiH, MUP-a RBiH i građana ovog grada mi smo dočekali slobodu a najbolji način da se nastavimo u miru boriti za našu jedinu Bosnu i Hercegovinu jeste djeco dobro obrazovanje, poručio je Grabovica prisutnima.

 

02.07.2024.
JAVNI POZIV OSTAJE OTVOREN CIJELE KALENDARSKE GODINE
Na račune 31 porodilje uplaćene jednokratne novčane pomoći
02.07.2024.
ZA PODRŠKU PROJEKTNIM AKTIVNOSTIMA 20.000 KM
Načelnik Mandić potpisao ugovor sa RKUD „Proleter“
02.07.2024.
ROK ZA DOSTAVU PRIJAVA 60 DANA
Novčani podsticaji Općine Centar za nabavku stočne hrane
Više vijesti