EVROPSKA UNIJA I VLADA SR NJEMAČKE PODRŽALI PROJEKAT

Prezentacija rezultata projekta „Nature for Recovery“

Danas je na platou Ravne na Skakavcu održana prezentacija rezultata projekta "Nature for Recovery". Značajan dio zaštićenog područja Skakavca i Bukovika je na teritoriji općine Centar koja je jedan od učesnika ovog projekta, a čiji je cilj jačanje sektora turizma u Bosni i Hercegovini i popularizacija Skakavca kao jedinstvenog turističkog područja.

Projekat su podržali Evropska unija i Vlada Savezne Republike Njemačke.

Ovom prilikom je predstavljeno šta je do sada urađeno na rekonstrukciji i proširenju kapaciteta na području Skakavca i Bukovika, kao i šta će biti urađeno u narednom periodu.

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić kazao da je Općina Centar prepoznala vrijednost cijelog ovog područja i važnost ulaganja u njega kako bi svi naši stanovnici, domaći i strani gosti i turisti, svi ljubitelji prirode, mira i adrenalina, upoznali Skakavac kao spomenik prirode nadomak grada i turistički centar koji ima mnogo toga da ponudi. -Uz vodopad visok 98 metara ovdje možete naći više od 1.500 vrsta biljaka, od kojih su neke endemske. U ovim šumama žive brojne životinjske vrste, a cvrkut ptica i huk vode je pravi odmor za dušu. Dodamo li tome nekropole stećaka, prelijepe vidikovce, izvore, planinarske domove i čist zrak, jasno vam je da je Skakavac pravo mjesto za bijeg od magle i gužve. Zbog svega toga odlučili smo investirati u ovo područje u našoj općini i učiniti ga još atraktivnijim i dostupnijim, ali istovremeno i sigurnijim i zaštićenijim, jer očuvanje prirode i njenog sklada nikada ne smije doći u pitanje. Označili smo i digitalno mapirali 65 kilometara staza, omogućili da na svojim mobitelima možete pratiti sve informacije i planirati kretanje, uredili Via Ferratu kao atraktivno penjalište, dodali info panoe, table i oznake, nove šadrvane i klupe za odmor u prirodi i još mnogo toga, kazao je načelnik Mandić.

Ovom prilikom je prisutnima prezentovan video u kojem je predstavljeno šta je uz pomoć donatora iz Evropske unije i Vlade Savezne Republike Njemačke dosad urađeno na uređenju Skakavca s ciljem privlačenja što većeg broja planinara, sportista, izletnika i svih zaljubljenika u prirodu.

O budućim planovima na lokalitetu vodopada Skakavac govorio je Haris Sijarić, pomoćnik općinskog načelnika za lokalno-ekonomski razvoj i mjesnu samoupravu. Prisutnima se također obratio i Asad Jelešković, direktor Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja KS.

Današnjoj prezentaciji su također prisustvovali i vijećnici Općinskog vijeća Centar: Belma Kapo, Aida Koluder-Agić i Alen Girt.

 

19.04.2024.
OPĆINA CENTAR I KANTON SARAJEVO OBEZBIJEDILI MILION KM
Izmještanje dijela kanalizacione mreže na Šipu za Prvu transverzalu
19.04.2024.
URBACT PROJEKAT „C4TALENT“
Održan sastanak u cilju kreiranja lokalnog akcionog plana
19.04.2024.
POKRENUTA NOVA PROCEDURA JAVNE NABAVKE
Proširenje sistema video nadzora na području MZ „Crni vrh-Gorica“
Više vijesti