OPĆINA CENTAR SARAJEVO PODRŽALA 18 PROJEKATA

Nastavak podrške nevladinim organizacijama

Načelnik Srđan Mandić u utorak, 27. septembra potpisao je ugovore sa predstavnicima organizacija civilnog društva o finansijskoj podršci Općine za implementaciju projekata.

Podršku u ukupnom iznosu od 199.755 hiljada konvertibilnih maraka će dobiti ukupno 18 projekata organizacija civilnog društva.

 

Naime, u cilju jačanja saradnje i partnerstva sa organizacijama civilnog društva Općina Centar raspisala je Javni poziv za predaju prijedloga projekata koji će biti finansirani/sufinansirani iz budžeta Općine u 2022. godini.

 

U predviđenom roku primljeno je 139 projektnih aplikacija. U skladu sa Odlukom o načinu odabira projekata nevladinih organizacija po LOD metodologiji, Komisija za ocjenu i odabir projekata nevladinih organizacija je izvršila evaluaciju prispjelih projekata. Donesena je odluka o dodjeli sredstava (granta) za 18 odobrenih projekata organizacija civilnog društva koji se, u skladu sa Strategijom razvoja Općine Centar za period 2016-2022. godine, odnose na oblasti: obrazovanja, kulture, zaštite okoliša i sporta. Iznosi sredstava za odobrene projekte su od 5.000 do 15.000 konvertibilnih maraka.

 

Načelnik Mandić je čestitao predstavnicima nevladinih organizacija za čije projekte su odobrena sredstva.

-Posebno smo ponosni na činjenicu da je proces odabira projekata koji se finansiraju iz budžeta Općine Centar potpuno transparentan u skladu sa LOD metodologijom. Nastojat ćemo da se sredstva za nevladin sektor uvećaju koliko god je moguće. Ono što je važno jeste da su kriteriji javnog poziva ispunjeni i da su to projekti, prije svega od značaja za naše građane i našu općinu. Ne sumnjam da će realizirani projekti biti na zadovoljstvo i vas i građana prije svega jer ovo je novac koji oni stavljaju na raspolaganje, a mi nastojimo da ga na što efikasniji način utrošimo, poručio je Mandić.

 

Finansijsku podršku Općine Centar ove godine dobili su: Edus - edukacija za sve za projekat  „Dobar start za uspješan napredak“; Udruženje „Duga“ – Moj krug podrške; Udruženje „Učimo zajedno“ – Vještačka inteligencija MOJ VIRTUALNI ASISTENT; Centar za razvoj omladinskog aktivizma „CROA“ – Zajedno protiv cyber nasilja; Udruženje muzička radionica „NOTE“ – Centar u srcu; Udruženje za internacionalni razvoj muzike, teatra i multimedije – Djeca u pokretu; Udruženje „Pozitivne vrijednosti“ – Historija BH novinarstva;  Sarajevo susret kultura – Orijentacija za  mlade kroz obrazovanje ORIENT; Badminton klub Sarajevo- Badminton svima; Udruženje kriminalista, kriminologa i menadžera sigurnosti – Povećanje aktivnosti mladih kroz AERSOFT; Sportsko plesni klub „Bolero“ – Plesna škola Bolero;

Udruženje klub sporta „Aerobic studio Lejla NO1“- Fitness ljeto; Sportsko rekreacijski klub „Dami“ – Plivanje za bebe sa općine Centar; Savez udruženja osoba sa cerebralnom paralizom FBiH – Značaj sport za djecu/osobe s cerebralnom paralizom i drugim teškoćama; Sportsko udruženje „Centar ORT“ – Centar ORT akademija; Inicijativa za šumarstvo i okoliš FEA – EKO TOPIJA Održiva zajednica Pionirska dolina; Udruženje za podršku osobama sa intelektualnim teškoćama na području KS „OAZA“ – Čuvajmo naš okoliš; Udruženje Pass Sarajevo – European Fashion Passport 2022.

02.07.2024.
JAVNI POZIV OSTAJE OTVOREN CIJELE KALENDARSKE GODINE
Na račune 31 porodilje uplaćene jednokratne novčane pomoći
02.07.2024.
ZA PODRŠKU PROJEKTNIM AKTIVNOSTIMA 20.000 KM
Načelnik Mandić potpisao ugovor sa RKUD „Proleter“
02.07.2024.
ROK ZA DOSTAVU PRIJAVA 60 DANA
Novčani podsticaji Općine Centar za nabavku stočne hrane
Više vijesti