ULICA HAMDIJE KREŠEVLJAKOVIĆA 15

Odata počast djeci koja su poginula od granate

Od minobacačke granate ispaljene sa agresorskih položaja sa Trebevića, 12. septembra 1992. godine u Ulici Hamdije Kreševljakovića 15 (tadašnja Dobrovoljačka) živote je izgubilo dvoje djece - Aida Grozdanić (11 godina) i Eldin Gvožđar (9 godina).

Tog dana je vladalo prividno primirje bez vojnih djelovanja agresora po opkoljenom gradu i njegovom stanovništvu. Dan je iskorišten da se za djecu, koja su mjesecima bila u skloništima i podrumima, napravi predstava kako bi makar privremeno zaboravili na rat u tadašnjoj mjesnoj zajednici koja je bila smještena u objektu kultne „Trase“. Nažalost granata je prekinula dječiji smijeh ugasivši dva mlada ljudska života.

 

U znak sjećanja na nedužne žrtve, Udruženje roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992.-1995. su danas zajedno sa članovima porodica žrtava, prijateljima te predstavnicima Općine Centar i Udruženja civilnih žrtava rata „Svjetlost“, položili cvijeće ispred spomen-ploče i odali počast tragično stradalima. U ime Općine Centar cvijeće je položila Jasmina Fazlić, iz Službe za boračko-invalidsku, i socijalnu zaštitu Općine Centar.

 

Polaganju cvijeća su također prisustvovali i učenici petog razreda Osnovne škole "Vladislav Skarić", zajedno sa svojom nastavnicom i direktorom škole Mehom Pirićem.

 

Prisutnima se obratio Fikret Grabovica, predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995.

 

-Roditelji ubijene djece opkoljenog Sarajeva su jako nezadovoljni zbog izostanka pravde, jer Tužilaštvo Bosne i Hercegovine za sve ove godine nije podiglo nijednu optužnicu za zločine nad djecom ovog grada tokom proteklog rata. Nemoguće je prihvatiti to saznanje da za ovakve stravične zločine, gdje nema nikakve dileme da su djeca ubijana s namjerom, ciljano i planirano, nema optužnice do danas. Nebrojeno puta smo bili kod tužioca i do danas nema nikakvog rezultata, kazao je Grabovica.

02.07.2024.
JAVNI POZIV OSTAJE OTVOREN CIJELE KALENDARSKE GODINE
Na račune 31 porodilje uplaćene jednokratne novčane pomoći
02.07.2024.
ZA PODRŠKU PROJEKTNIM AKTIVNOSTIMA 20.000 KM
Načelnik Mandić potpisao ugovor sa RKUD „Proleter“
02.07.2024.
ROK ZA DOSTAVU PRIJAVA 60 DANA
Novčani podsticaji Općine Centar za nabavku stočne hrane
Više vijesti