OTPAD NIJE SMEĆE

Nastavljena podjela kanti za selektivno odlaganje otpada

Danas je Kantonalno komunalno preduzeće „Rad“ za 80 domaćinstava u Ulici Breka na području općine Centar počelo sa podjelom kanti za selektivno odlaganje otpada.

Podjela kanti je organizovana u okviru projekta „Otpad nije smeće“ – uvođenje odvojenog prikupljanja otpada u individualnim stambenim objektima na području kantona Sarajevo.

 

Finansijer projekta je Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, dok su za realizaciju zaduženi KJKP „Rad“ i Općina Centar.

 

–Današnje aktivnosti predstavljaju nastavak projekta kojeg realizujemo u saradnji sa Općinom Centar. Ovom prilikom ćemo podijeliti 80 žutih kanti za odlaganje miješanog reciklažnog otpada, te 80 crnih kanti za odlaganje ostalog komunalnog otpada. U narednom periodu, u okviru projekta „Opštine sa nula otpada“, također ćemo provesti još jednu akciju podjele kanti za stanovnike Centra za selektivno odlaganje otpada kao i kompostera za zbrinjavanje organskog otpada. Stanovnici ove ulice koji nisu danas preuzeli svoje kante mogu se obratiti sekretaru ove mjesne zajednice, objasnio je Fahrudin Tinjak, izvršni direktor „Pogona javna higijena“ u KJKP „Rad“.

 

Tokom realizacije ovog projekta predstavnici „Rada“ su dijelili brošure sa uputstvima i terminima odvoza kanti. Kako je utvrđeno programom odvoza jedanput sedmično će vozila KJKP „Rad“ odvlačiti crne kante sa komunalnim otpadom, dok će po žute kante, u koje se trebaju odlagati papir, plastična i metalna ambalaža, dolaziti jednom u petnaest dana. U realizaciji podjele kanti također je učestvovao i sekretar Mjesne zajednice „Hrastovi-Mrkovići“ Elvis Šatrović iz Službe za lokalno-ekonomski razvoj i mjesnu samoupravu koja zajedno sa Službom za stambene i komunalne poslove Općine Centar aktivno učestvuje u ovom projektu.  

02.07.2024.
JAVNI POZIV OSTAJE OTVOREN CIJELE KALENDARSKE GODINE
Na račune 31 porodilje uplaćene jednokratne novčane pomoći
02.07.2024.
ZA PODRŠKU PROJEKTNIM AKTIVNOSTIMA 20.000 KM
Načelnik Mandić potpisao ugovor sa RKUD „Proleter“
02.07.2024.
ROK ZA DOSTAVU PRIJAVA 60 DANA
Novčani podsticaji Općine Centar za nabavku stočne hrane
Više vijesti