CIVILNA ZAŠTITA OPĆINE CENTAR JEDAN OD UČESNIKA PROJEKTA

Jačanje kapaciteta spasilačkih službi uz podršku Evropske unije

Za spasilačke službe koje djeluju u okviru štabova civilnih zaštita je pored obučenosti kadra jedan od presudnih faktora u uspješnom spašavanju ljudi i materijalnih dobara posebno tokom prirodnih katastrofa i dobra opremljenost.

Stoga je za spasilačke službe iz Sarajeva i Danilovgrada pokrenut projekat pod nazivom „Povećanje spremnosti za prevenciju i upravljanje rizicima u lokalnim zajednicama – RESCOMM“ kako bi se ojačali kapaciteti spasilačkih službi u lokalnim zajednicama u BiH i Crnoj Gori.

 

Tokom naredne dvije godine iz fondova Evropske unije biće izdvojen iznos od 467.000 eura za razvoj kapaciteta spasilačkih službi kako bi što efikasnije i brže reagovale na prirodne katastrofe.

 

U okviru ovog projekta, koji predstavlja dio Programa prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora, planirana je adaptacija regionalnih centara za obuku za pripadnike službi zaštite u pomenuta dva grada. Također biće nabavljena lična i specijalizovana oprema za pripadnike službi zaštite, koja će povećati njihovu bezbjednost i efikasnost u slučaju požara i zemljotresa. Kantonalna uprava civilne zaštite Sarajevo će dobiti novo specijalizovano vatrogasno vozilo, a pet najmanje razvijenih službi za zaštitu i spašavanje u Crnoj Gori će dobiti odgovarajuću profesionalnu opremu.

 

U sklopu projekta će biti održane i stručne obuke za spasioce, što će omogućiti znatno brže i kvalitetnije djelovanje službi u prekograničnom području u slučaju požara, zemljotresa i poplava.

 

Projekat RESCOMM je predstavljen na konferenciji u Sarajevu, pod nazivom „Rizici od klimatskih promjena i prirodnih katastrofa u prekograničnom području Bosne i Hercegovine i Crne Gore“, koja je okupila veliki broj stručnjaka iz ove oblasti i predstavnika službi spašavanja iz obje države. Jedna od vodećih tema je bilo pitanje klimatskih promjena, kako one dovode do povećanja prirodnih katastrofa, koji su najefikasniji načini borbe sa njima i šta svi mi kao obični građani možemo da učinimo kako bismo ublažili njihove efekte. U ime Službe za civilnu zaštitu Općine Centar konferenciji su prisustvovali pomoćnik načelnik Faruk Efendić i Sendin Muharemović.

 

Projekat implementiraju Opština Danilovgrad, Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore – Direktorat za zaštitu i spašavanje, Kantonalna uprava civilne zaštite Sarajevo i Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA.

 

02.07.2024.
JAVNI POZIV OSTAJE OTVOREN CIJELE KALENDARSKE GODINE
Na račune 31 porodilje uplaćene jednokratne novčane pomoći
02.07.2024.
ZA PODRŠKU PROJEKTNIM AKTIVNOSTIMA 20.000 KM
Načelnik Mandić potpisao ugovor sa RKUD „Proleter“
02.07.2024.
ROK ZA DOSTAVU PRIJAVA 60 DANA
Novčani podsticaji Općine Centar za nabavku stočne hrane
Više vijesti