IZDVOJENO 110.000 MARAKA

Sa početkom nove školske godine obradovani prvačići sa Centra

Danas je u 12 osnovnih škola, te u Javnoj ustanovi „Centar za slušnu i govornu rehabilitaciju“ počeo prvi dan škole gdje je posebno bilo razdragano u učionicama sa prvačićima.

Stariji mališani su sa svojim učiteljima kao doček za novo životno poglavlje i uspješan početak škole pripremili prvačićima školsku priredbu. U ime Općine Centar prisustvovali su predstavnici Službe za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport te vijećnici Općinskog vijeća Centar.

 

– U školsku 2022./2023. godinu u osnovne škole na području općine Centar do sada je upisano ukupno 680 prvačića. Konačni broj prvačića ćemo utvrditi nakon što nam škole dostave finalne spiskove. Općina Centar je u budžetu obezbijedila finansijska sredstva za nabavku ruksaka, pribora i potrebnih udžbenika za prvačiće iz dvanaest osnovnih škola kao i Centra za slušnu i govornu rehabilitaciju. Pored toga, novina ove godine jeste ta da su obezbijeđena sredstva za nabavku besplatnih udžbenika za učenike od drugog do četvrtog razreda. Javni poziv za refundiranje sredstava objavljen je danas na web stranici Općine Centar, tako da se svi roditelji mogu javiti u Općinu Centar, kako bi dobili povrat sredstava koja su potrošili za udžbenike, objasnila je u svom obraćanju Lejla Dizdarević, pomoćnica načelnika za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport.

 

Za nabavku udžbenika, ruksaka i školskog pribora za sve prvačiće u budžetu Općine Centar je obezbijeđen iznos od 110.000 KM, a za ovu namjenu pokrenut je postupak javne nabavke.

 

Nove udžbenike će također dobiti i učenici od drugog do četvrtog razreda bez obzira na mjesto njihovog prebivališta. Za ovu namjenu je iz općinskog budžeta izdvojen iznos od gotovo 200.000 KM.

 

Prema najavama načelnika Općine Centar Srđana Mandića Općina Centar će roditeljima školaraca pomenutog uzrasta refundirati troškove nabavke udžbenika, dok će narednih godina Općina nabavljati udžbenike na isti način kao prvačićima.

 

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo je prethodno obezbijedilo sredstva za nabavku udžbenika za učenike od petog do devetog razreda osnovne škole, čime su novim udžbenicima obuhvaćeni svi školarci u Kantonu Sarajevo.