PROJEKAT SANACIJE ULICA U CENTRU

Nastavak radova u Ulici Tekija

Nakon stabilizacije vremenskih prilika radnici građevinske firme „Mušinbegović gradnja“ d.o.o. Visoko su nastavili sa sanacijom Ulice Tekija. Prethodno su uklonjeni nanosi pijeska i građevinskog materijala koje je bujica tokom nevremena nanijela na glavnu saobraćajnicu

Krajem protekle sedmice su okončani radovi na prvom dijelu ove saobraćajnice od raskrsnice sa Ulicom Terezija do stepeništa. Početkom ove sedmice nastavljeni su radovi od stepeništa kod broja 5 do raskrsnice sa Putom Mladih muslimana. Prvi dio radova je finansirala Općina Centar u iznosu do 81.712 KM.

 

Radovi su pokrenuti na inicijativu i zahtjev građana koji su u više navrata isticali probleme zbog lošeg stanja saobraćajnice u pomenutoj ulici.

 

Kako je predviđeno predmjerom i predračunom radova, koji su u skladu sa glavnim projektom sanacije i proširenja saobraćajnice koji je uradila firma „TZI-Inženjering“ d.o.o. Sarajevo, nakon uklanjanja starog oštećenog asfalta i podloge, te dotrajalih ivičnjaka slijedi ugradnja novog mehanički stabilizovanog nosivog sloja od drobljenog kamenog materijala. Za adekvatnu odvodnju površinskih voda, koje su najveći uzrok propadanja kolovozne konstrukcije, planirana je ugradnja šahtova i linijske rešetke sa nivelacijom šibera za vodu i rešetki za odvodnju. Prije postavljanja dva sloja novog asfalta biće ugrađeni novi betonski ivičnjaci. Za realizaciju drugog dijela sanacije Ulice Tekija Općina Centar je izdvojila iznos od 34.420 KM.