OD 20. DO 22. AUGUSTA

Preventivna dezinsekcija na području općine Centar

Stručni timovi Javne ustanove „Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo“ će tokom vikenda na devet lokacija u Centru započeti sa preventivnom dezinsekcijom protiv velikog broja žohara i krpelja.
Preventivna dezinsekcija na području općine Centar

Akcija će započeti u subotu 20. augusta u ponoć i biće ponovljena naredna dva dana u isto vrijeme. Tokom ova tri dana aktivnosti na istrebljenju napasnika će biti obavljeno na sljedećim lokacijama/ulicama: Gajev trg, Kulovića, Branilaca Sarajeva, Radićeva, Ćemaluša, Mis Irbina, Ferhadija na dijelu koji administrativno pripada općini Centar, te u Titovoj ulici od spomen-obilježja „Vječna vatra“ do Trga djece Sarajeva, kao i u okolini BBI centra. O samoj akciji također su obaviještene i druge javne službe poput vatrogasaca ili KJKP „Rad“ da u naredna tri dan nakon završetka ove faze preventivne dezinsekcije ne smiju prati ulice. Projekat preventivne dezinfekcije finansira Općina Centar. Kompletan projekat preventivne dezinfekcije će biti obavljen u tri faze po istom principu.

 

Akcija je pokrenuta nakon što je Služba za stambene i komunalne poslove po prijemu žalbi građana o povećanom prisustvu žohara na ovim lokacijama uputila zahtjev za saradnju prema JU „Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo“. Nakon obavljenog pregleda lokacija utvrđen je način rješavanja ovog problema. Dezinsekcija će biti obavljena na površini od oko 5.000 metara kvadratnih. Nakon šest dana od prve dezinfekcije očekuje se smanjenje broja odraslih žohara i njihovih ličinki.