NA TENISKIM TERENIMA KOŠEVO

Otvoren turnir "Open RCT Barcelona 1899 – Sarajevo 2022"

Jučer je na teniskim terenima „Koševo“ zvanično otvoren teniski turnir "Open RCT Barcelona 1899 - Sarajevo 2022"- Memorijal Namik Terzimehić - Juan Antonio Samaranch – Juan Maria Tintore.
Otvoren turnir "Open RCT Barcelona 1899 – Sarajevo 2022"

Na ovogodišnjem turniru za takmičare do 16 godina, koji će trajati do 20. augusta, nastupit će 90 takmičarki i takmičara iz 20 država:  Španije, Finske,  Mađarske, Srbije, Rumunije, Ukrajine, Hrvatske, Slovenije, Turske, Grčke,  Poljske,  Crne Gore, Češke Republike, Latvije, Velike Britanija, Slovačke, Poljske,  Kine, Kanade i Bosne i Hercegovine.

 

Pored Općine Centar, koja je putem svoje Javne ustanove „Centar za sport i rekreaciju“, podržala turnir besplatno ustupivši tenis terene, sponzori ovogodišnjeg turnira su Ministarstvo kulture i sporta KS, Turistička zajednica Kantona Sarajevo, Grad Sarajevo i Federalno ministarstvo kulture i sporta.

 

Ovaj 26. po redu turnir je rezultat dugogodišnje saradnje između Kraljevskog teniskog kluba „Barcelona 1899“ i TK „Tenis Pro 1996“ Sarajevo, kao i velikog prijateljstva između gradova Sarajeva i Barcelone i već petu godinu zaredom je u prvoj jakosnoj skupini u kalendaru Tennis Europe i jedini je turnir prve kategorija u regiji i jedan od samo osam u Evropi. Na ovom turniru su igrali zada mladi teniseri, a danas svjetska teniska imena među kojima su Marin Čilić, Damir Džumhur, Mirza Bašić, Ivan Dodig, Aldin Šetkić, Nino Hasandedić, Mervana Jugić, Jasmina Tinjić, Dea Herdželaš...

 

Na ovogodišnjem turniru, najbolje rangirane juniorke su Laima Vladson iz Litvanije, Veronika Sekerkova iz Češke, Diana-Ioana Simionescu iz Rumunije te Lana Petković i Alona Brzina iz BiH, a u muškoj konkurenciji, Antonio Voljavec (Hrvatska), Kerem Yilmaz (Turska), Ognjen Milić (Srbija) i Arturs Zagars (Latvija), a najbolje rangirani juniori iz Bosne i Hercegovine su Amir Škrijelj, Luka Đurđević, Ian Boloban i Afan Neković.

 

Kako je organizator turnira najavio zatvaranju i podjeli pehara najboljim učesnicima će biti prisutna Barta Tintore, kćerka pokojnog Juan Maria Tintore, nekadašnjeg predsjednika Kraljevskog teniskog kluba „RCT Barcelona 1899“, i član Uprave „RTC Barcelona 1899“ Carlos Rodriguez.