Počeo drugi upisni rok za prvačiće

U toku je drugi upisni rok u osnovnim školama sa Centra za predstojeću školsku 2022/2023. godinu.
Počeo drugi upisni rok za prvačiće

Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju Kantona Sarajevo („Službene novine Kantona Sarajevo", broj 33/21) definisano je da se upis u redovnu školu obavlja u februaru, a u izuzetno opravdanim slučajevima i u augustu.

 

Obavještavamo roditelje/staratelje, koji nisu izvršili upis u prvi razred osnovne škole u mjesecu februaru, da upis mogu završiti do kraja mjeseca augusta tekuće godine.

 

Za upis je potrebno da roditelj/staratelj djeteta popuni obrazac „Prijava za upis djeteta u prvi razred“ za 2022/2023. godinu, a koji je dostupan na web stranicama osnovnih škola.

 

Imajući u vidu da je ulaganje u obrazovanje najbolja investicija, Općina Centar Sarajevo kao društveno odgovorna lokalna zajednica godinama redovno izdvaja iz svog budžeta značajna finansijska sredstva za ovu najvažniju oblast društvenog života, iako ona još uvijek nije u općinskoj nadležnosti.

 

Osim redovnih izdvajanja za unapređenje nastavnog procesa i poboljšanje uslova rada i boravka u obrazovnim ustanovama, počev od predškolskog pa do visokog obrazovanja, Općina Centar će i ove školske godine obezbijediti besplatne udžbenike, školski pribor i ruksake za sve prvačiće koji su upisani u osnovne škole na njenom području, a za tu namjenu je u ovogodišnjem budžetu planirano 110.000 maraka.

 

Nakon prvog upisnog roka u aprilu, za predstojeću školsku 2022/2023. godinu, u prve razrede osnovnih škola na području općine Centar upisano je 654 prvačića i to 337 dječaka i 317 djevojčica.