UZVRATNA POSJETA DELEGACIJE OPĆINE REGGIO EMILIA

Ozvaničen sporazum o bratimljenju između općina Centar Sarajevo i Reggio Emilije

Danas je u velikoj sali Općine Centar upriličen svečani prijem za delegaciju Općine Reggio Emilia iz Italije koja boravi u uzvratnoj posjeti Općini Centar, a u okviru koje je ovjeren sporazum o bratimljenju koji su prije dva mjeseca potpisali gradonačelnik Reggio Emilia gospodin Luca Vecchi i načelnik Srđan Mandić, u prisustvu predsjedavajućih općinskih vijeća ove dvije općine Mattea Ioria i Sejada Đoze.

Svečanom prijemu u ime Općine Centar prisustvovali su načelnik Srđan Mandić, sekretar Općine Adelina Džanković, vijećnici Denis Challenger, Samir Fazlić i Sara Arslanagć, te brojni uposlenici općinske administracije. Delegaciju Općine Reggio Emilia predvodili su gradonačelnik Reggio Emilia Luca Vecchi i predsjedavajući vijeća Matteo Iori. Prijemu je prisustvovao i ambasador Republike Italije NJ.E. Marco di Ruzza.

 

Načelnik Mandić izrazio je neizmjernu zahvalnost Italiji koja je bila jedna od prvih zemalja koja je prihvatila i pomogla našoj domovini kada je to bilo najpotrebnije, naglasivši da se to nikada neće zaboraviti.

 

-Jučer ste došli u Bosnu i Hercegovinu na dan koji je najtužniji dan u historiji naše zemlje, 11. juli, dan kada je 1995. godine izvršen genocid nad Bošnjacima Srebrenice. To je dan koji je crnim slovima upisan u historiji čovječanstva. Hvala vam što ste jučer sa nama i svim građanima Bosne i Hercegovine podijelili bol i tugu. Sporazum o bratimljenju smo potpisali 9. maja ove godine, na dan koji se obilježava kao Dan pobjede nad fašizmom tokom Drugog svjetskog rata i Dan Evrope. Nažalost svjedoci smo da fašizam nije pobijeđen i da on i dalje živi, a obaveza svih nas je da se borimo protiv svih oblika fašizma. Danas šaljemo poruku da se strašni zločini nikada ne smiju zaboraviti i nikada nikome ponoviti. Međutim naša obaveza je i da gledamo u sadašnjost i budućnost. To je prvenstveni razlog zbog kojeg smo danas ovdje. Danas ozvaničavamo sporazum o bratimljenju naše dvije opštine. Uvjeren sa da smo posjetom i bratimljenjem sa opštinom Reggio Emilia napravili veoma značajan korak, kako za Opštinu Centar, tako i za širu društvenu zajednicu, kazao je Mandić.

 

U ime Općinskog vijeća goste iz Italije pozdravio je vijećnik Challenger i poželio im dobrodošlicu u Bosnu i Hercegovinu, Sarajevo i Općinu Centar.

 

-Trenutak kada se u svijetu dijeli, kada se dešavaju globalne promjene, danas šaljemo poruku zajedništva, mira i solidarnosti. Šaljemo poruku da suživot, tolerancija i prihvatanje različitosti nema alternativu i može nam biti jedina ispravna vodilja. Država Bosna i Hercegovina, Sarajevo i Općina Centar imaju prijatelje širom planete sa kojima želi održavati i unaprijediti međusobne prijateljske i razvojne odnose. Jedino zajedno možemo naprijed, poručio je Challenger i poželio gostima ugodan boravak u našoj zemlji.

 

Ambasador di Ruzza istakao je snažnu podršku Ambasade Italije bratimljenju općina Centar Sarajevo i Reggio Emilia.

 

-Naše države imaju jake historijske veze i to je ono što želimo njegovati i u budućnosti. Italija je ključni partner Bosne i Hercegovine te s tim u vezi pruža maksimalnu podršku Bosni i Hercegovini u njenoj stabilnosti, rastu, razvoju i prosperitetu i njenim evropskim ambicijama. Ambasada Italije u Bosni i Hercegovini sa velikim zadovoljstvom i zahvalnošću podržava projekat bratimljenja dvije lokalne zajednice, poručio je ambasador di Ruzza.

 

-Sarajevo je za Evropu simbol susreta, dijaloga i otpora protiv nečovječnosti. Stoga smatram da Evropa treba ubrzati proces proširenja za Bosnu i Hercegovinu. Bez Sarajeva nema Evrope. Evropski san može se nastaviti živjeti samo ako znamo vlastitu historiju, ako se znamo suočiti sa različitostima, izazovima sadašnjosti stavljajući u fokus budućnost novih generacija. Ovaj sporazum o bratimljenju je prilika da se aktiviraju projekti sa Općinom Centar Sarajevo i ojačaju veze između dva grada, kazao je gradonačelnik Vecchi.

 

 

 

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti