Delegacija iz Izmira posjetila Općinu Centar

Općinu Centar Sarajevo danas je posjetila delegacija iz Izmira koja boravi u višednevnoj posjeti Bosni i Hercegovini.

U delegaciji su bili Mehmet Atilla Baysak, član Gradskog vijeća Grada Izmira i Birol Ozkardesler, član Općinskog vijeća Općine Konak iz Izmira u Republici Turskoj.

 

Mehmet Atilla Baysak je sin velikog i dokazanog prijatelja Bosne i Hercegovine, rahmetli Ahmeda Kemala Baysaka, inače počasnog generalnog konzula Bosne i Hercegovine u Republici Turskoj.

 

Tursku delegaciju ugostili su načelnik Općine Centar Srđan Mandić i sekretar Općine Adelina Džanković.

 

Općina Centar Sarajevo je sa Općinom Konak iz Izmira potpisala Protokol o bratimljenju i saradnji 1. septembra 2007. godine.

 

Načelnik Mandić poželio je dobrodošlicu gostima iz Turske u grad Sarajevo i Opštinu Centar naglasivši da je ovo iznimna prilika za uspostavljanje još jače saradnje između, prije svega dvije države, a onda i dvije lokalne zajednice.

 

-Veliko nam je zadovoljstvo da vas možemo ugostiti. Interesantno je da su nam danas u posjeti delegacije dvije bratske općine na šta smo ponosni. Mislim da nije potrebno posebno napominjati šta je sve Republika Turska uradila, a i dalje radi za našu državu Bosnu i Hercegovinu i za naš grad Sarajevo, na čemu smo neizmjerno zahvalni. Kada sam preuzeo mandat načelnika ja sam skinuo stranačka obilježja i odlučio nositi samo obilježje Bosne i Hercegovine i biti načelnik svih stanovnika ove lokalne zajednice. Moj motiv je da učinimo što prije važne korake kako bi naša zemlja postala ravnopravan partner svima onima koji dolaze da sa nama razgovaraju jer za to postoje sve pretpostavke. Želimo da nas ljudi cijene zbog onoga što jesmo u cjelini a to je da smo vrijedni, marljivi i pametni ljudi. Izuzetno se radujem budućoj saradnji sa prijateljskom zemljom koja je bila i ostala dokazani prijatelj Bosne i Hercegovine, naročito u vrijeme kada je ova zemlja najviše trebala podršku i pomoć. Raduje me da naša saradnja bude nastavljena na svim poljima od interesa za naše stanovnike, kazao je Mandić i ukratko predstavio rad lokalne zajednice.

 

Baysak i Ozkardesler su se zahvalili načelniku Mandiću na prijemu i izdvojenom vremenu.

 

-Donosimo vam pozdrave iz grada Izmira i općine Konak. Često se govori da oko 50% stanovništva u Izmiru dolazi sa prostora Balkana stoga nam je ova saradnja još značajnija. Smatram da bi u narednom periodu trebali osnažiti međusobnu saradnju. Vjerujem da će naša buduća razmjena iskustava uticati na to da osnažimo saradnju i međusobne odnose. Veliko nam je zadovoljstvo što smo danas imali priliku da vas upoznamo i iskreno se nadamo da se vidimo uskoro, poručili su gosti iz Izmira.

 

Konak je okrug u provinciji Izmir u Turskoj. Najgušće je naseljena od jedanaest glavnih urbanih četvrti Izmira, a povijesno je djelovala kao administrativna i gospodarska jezgra grada. Smješten u području koje otprilike odgovara geografskom središtu Izmira, Konak se proteže na 11,4 kilometara duž južne obale Izmirskog zaljeva. I za gradsko područje i za provinciju İzmir općenito, Konak još uvijek predstavlja administrativno središte, s guvernerstvom, uredima gradske općine İzmir, trgovačkim područjima i drugim važnim administrativnim i privatnim sjedištima koji se nalaze unutar granica Konaka.

 

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti