UPRILIČEN PRIJEM U OPĆINI CENTAR

Nagrađeni najbolji pojedinci iz oblasti sporta i znanja

Danas je u Općini Centar upriličen prijem istaknutih pojedinaca koji su tokom ove godine ostvarili zapažene rezultate iz oblasti sporta i znanja.

Načelnik Srđan Mandić je gostima uručio zaključke o dodjeli finansijskih sredstava za postignute rezultate. Današnjem prijemu u ime Općine prisustvovale su i sekretar Općine Adelina Džanković i pomoćnica načelnika za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport Lejla Dizdarević.

         –Svi dobitnici novčanih stimulacija su se prijavili na javni poziv za dodjelu sredstava iz granta za nagrađivanje uspješnih mladih pojedinaca sa područja općine Centar Sarajevo kojeg smo objavili krajem maja ove godine. Pravo prijave na javni poziv su imali mladi životne dobi od 15 do 35 godina koji su sudjelovali i ostvarili rezultate na kantonalnim, federalnim, državnim, balkanskom/regionalnom, evropskim i svjetskim takmičenjima, objasnila je Dizdarević.

 

Načelnik Mandić istakao je činjenicu da je ulaganje u mlade jedina sigurna investicija jer mladi su budućnost i naše države Bosne i Hercegovine.

         –Rezultati koje ste ostvarili pokazuju da samo vlastitim zalaganjem možete postići rezultate, a da se trud i rad isplati, jer niko drugi vam ne može donijeti uspjeh. Svjesni da viši nivoi vlasti ne podržavaju profesionalni i amaterski sport u onoj mjeri u kojoj bi trebalo mi kao jedinica lokalne samouprave pokušavamo odgovoriti zahtjevima koliko nam to dozvoljavaju mogućnosti. Pored ove finansijske stimulacije Općina Centar ima dosta projekata namijenjenih ovoj populaciji među kojima bih izdvojio stipendiranje mladih srednjoškolaca i studenata. U ovoj godini uspjeli smo obuhvatiti svih 833 kandidata koji su ispunjavali uslove javnog poziva, što je do sada rekordan broj stipendista Općine Centar. Naše namjere su da kroz sistem poboljšamo položaj i podršku uspješnim mladim osobama sa Centra, kazao je načelnik Mandić u svom obraćanju.

         –Posebna mi je čast da sam danas sa vama jer kada vas vidimo znamo da Bosna i Hercegovina ima budućnost i da nam je niko ne može uzeti. Nastavite da vrijedno radite, trudite se, budite dobri i neka vam ciljevi budu veći jer vi to možete, a što ste i pokazali svojim rezultatima, izjavila je Džanković.

        

Na današnjem prijemu su nagrađeni: Adna Hodžić (ekipno prvo mjesto na regionalnom odbojkaškom takmičenju), Aiša Huremović (treće mjesto u plivanju na 800 metara slobodnim stilom), Alem Karić (drugo mjesto na kantonalnom takmičenju iz fizike), Amer Kapo (treće mjesto na državnom prvenstvu u dizanju tegova do 96 kg), Benjamin Bojanić (prvo mjesto na državnom prvenstvu u atletici 60 m sa preponama), Amar Bajramović (ekipno prvo mjesto na svjetskom prvenstvu u hokeju U18), Dino Smajić (dizanje tegova), Džana Biogradilić (prvo mjesto na državnom prvenstvu u stonom tenisu),  Edita Mašović (prvo mjesto na Kantonalnom takmičenju u znanju iz engleskog jezika),  Farah Oneščuk (prvo mjesto na državnom prvenstvu - zračna puška), Lamiya Hadžiahmetović (drugo mjesto na balkanskom međunarodnom turniru u plesu), Hamza Turulja (treće mjesto u karateu na mediteranskim igrama), Haris Alagić (prvo mjesto na državnom prvenstvu za frizere), Iris Nicolas (prvo mjesto na međunarodnom takmičenju pijanista), Mak Numić (prvo mjesto na državnom prvenstvu dizanja tegova do 109 kg),  Nurdžihan Velagić (prvo mjesto na državnom prvenstvu u kik boksu), Omar Bojčić (treće mjesto na evropskom atletskom  takmičenju), Samir Selimović (drugo mjesto na državnom taekwondo prvenstvu), Tarik Omeragić (prvo mjesto na državnom prvenstvu  u brzom klizanju), Tarik Smajlagić (treće mjesto na balkanskom/ regionalnom takmičenju u skoku udalj).

        

U ime prisutnih na ovoj podršci i finansijskoj pomoći se zahvalila Zinaida Huremović, majka nagrađene Aiše koja se takmiči na Evropskom juniorskom prvenstvu u plivanju koja je jučer isplivala normu za svjetsko juniorsko prvenstvo.

         –Zahvaljujući između ostalog i podršci Općine Centar Aiša je uspjela ostvariti ove sportske rezultate. Ona je kao odlična učenica stipendista Općine Centar, a mnogo nam znači da vidimo da neko cijeni njen radi i uloženi trud, izjavila je Huremović.