OPĆINA IZDVOJILA 48.488 MARAKA

Započeli radovi na sanaciji stepeništa koje spaja ulice Alipašina i Tepebašina

Na osnovu ugovora o izvođenju radova na investiciono-tehničkom održavanju staza, stepeništa i ograda na području općine Centar jučer su započeli radovi na sanaciji kompletnog stepeništa koje vertikalno spaja ulice Alipašina 5 i Tepebašina kod broja 8.

Nakon provedene tenderske procedure za izvođača radova odabrana je građevinska firma „Sela“. Radove u cjelosti finansira Općina Centar u iznosu od 48.488 maraka.

Kako je predviđeno projektom prvobitno je planirano rušenje betonskog stepeništa koje je bilo u jako lošem stanju te uklanjanje rukohvatne ograde.

Nakon odvoza otpada slijedi izgradnja novog kamenog stepeništa duž kojeg će biti postavljena nova rukohvatna ograda, a za adekvatnu odvodnju površinskih voda planirana je ugradnja betonskog rigola.

Općina Centar kroz realizaciju projekata sanacije i rekonstrukcije stepeništa i pristupnih staza stanovnicima centralne gradske općine nastoji olakšati pristup domovima.

Za realizaciju ovog ugovora, koji obuhvata 22 projekta sanacije, u općinskom budžetu je obezbijeđen iznos od 347.240 KM. U narednom periodu, osim navedenog,  planirana je sanacija pristupnih pješačkih staza i stepeništa na sljedećim lokacijama: Višnjik 40-44, Soukbunar 22-34, Koševo 2-4, Himze Polovine 16-20, Marcela Šnajdera 1-3, Braće Begić 38-40, Bolnička 24, Veliki park, Bardakčije kod raskrsnice sa Ulicom Panjina kula, Dejzina Bikića 6, Buka 3 (II faza), Maka Dizdara 6, Derebent 43, Maršala Tita od spomen-obilježja „Vječna vatra“ do raskrsnice sa ulicama Radićeva i Trampina. Također je planirano popločavanje prilaznog puta do objekta ambulante porodične medicine „Koševo II“ u Ulici Marcela Šnajdera 9a, sanacija stepeništa koje spaja Ulice Tepebašina 8 i Alipašinu 5 sa novih rukohvatom i novim odvodom za kišnicu. Također je planirana ugradnja i sanacija rukohvata i zaštitnih stubova u sljedećim ulicama: Mehmeda Handžića 9 i 11,  Šejh-Mehmedova 19 do raskrsnice sa Ulicom Mandrina, duž pješačke zone na Obali Maka Dizdara kod broja 3a.

Rebalansom budžeta Općine Centar za ovu godinu za projekte izgradnje i sanacije stepeništa, šetnica, platoa, pješačkih staza i rukohvatnih zaštitnih ograda obezbijeđen je iznos od 2.939.000 KM.

 

 

 

 

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti